Volontärer ska hjälpa till att bekämpa diskriminering

1:30 min

För att bli mer effektiv i kampen mot diskriminering har Örebro Rättighetscenter utbildat närmare 20 volontärer som ska sprida kunskap om byråns verksamhet. En av dem är 23-åriga Nadja Awad, som vet vad det betyder att utsättas för fördomar.

Nadja Awad är född i Sverige, men båda hennes föräldrar kommer från Egypten och på grund av sitt ursprung och sin tro, har hon blivit diskriminerad sen hon var liten, berättar hon.

– Det kan vara allt ifrån i arbetslivet, men även i skolan. Som muslimsk tjej får man ta emot frågor som till exempel "blir du förtryckt av dina föräldrar?", "kommer du bli bortgift av din pappa?" eller "kommer du gifta dig med din kusin?".

Förlegad syn
– Och det känns väldigt förlegat, att man hela tiden ska se den muslimska, bruna kvinnan som förtryckt, och man ska på nåt sätt rädda henne, förklarar Nadja Awad.

Var och varannan dag får Nadja och hennes muslimska systrar, som hon säger, utstå diskriminering. Och även om man försöker skaka av sig kommentarerna, bryter de till slut ner en, menar hon.

– Man mår ju dåligt för att man inte är en av "dem", förklarar hon. Det påverkar en psykiskt och även fysiskt. Det kan till och med leda till psykiskt ohälsa.

Och enligt Nadja har diskrimineringen blivit värre.

– Jag märker ju hur rasismen mot muslimer ökar och ökar och att man normaliserar islamofobin och antimuslimismen.

Ny strategi
Och det här alltså något som Örebro Rättighetscenter vill motverka med hjälp av volontärer som Nadja Awad. Det berättar Nadia Abdellah, verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

– Tyvärr är det fortfarande alldeles för få människor som känner till vår verksamhet. Det är väldigt många som anmäler diskriminering till diskrimineringsombudsmannen, men det är kanske inte alltid de får hjälpen de behöver där.

Det i kombination med att många, både unga och gamla, hör av sig till Örebro Rättighetscenter och vill hjälpa till med att motverka diskriminering, gör att man nu satsar på att bygga upp en volontärverksamhet. Helt enkelt för att bättre kunna hjälpa fler.

– Med knappa finansiella resurser tänkte vi att vi kan utnyttja det här önskemålet från folk att de vill volontärarbeta för oss och strukturera upp det och göra något bra av det, förklarar Nadia Abdellah, verksamhetsansvarig på Örebro Rättighetscenter.

Volontärinsatserna kommer både att handla om att hjälpa till att utreda diskrimineringsärenden, men också om att förebygga diskriminering genom utbildningar och föresläsningar.