Museum tjänar miljoner på arbetslösa

1:58 min

Museet Emigranternas hus i Göteborg har löst sina ekonomiska problem genom att ta in en stor mängd arbetslösa som utför sysslor utan lön.

Är du eller någon du känner i Fas 3?
Maila vår reporter om dina erfarenheter på michael.verdicchio@sverigesradio.se 

Emigranternas hus ligger i gamla Tullhuset i centrala Göteborg. Museet anordnar bland annat utställningar om utvandringen till Amerika och får varje år cirka 1,4 miljoner i bidrag från kommunen. Som besökare verkar muséet vid första anblick tomt och museet har bara tre stycken anställda. Men bara en trappa upp sitter uppemot 40 stycken arbetslösa. De är här via sysselsättningsfasen, eller Fas 3 som det fortfarande kallas i folkmun. Fas 3 innebär att långtidsarbetslösa tvingas utföra en syssla samtidigt som man söker jobb via Arbetsförmedlingen. Klockan 9 till 16 är dom här och scannar in gamla arkivbilder och mejlar ut inbjudningar till skolor och föreningar. Men ingen av dem, inte ens kassörskan får någon lön.  

– Fas 3 är ett modernt svenskt slaveriarbete. Vi utför sysslor för anordnare och får inget betalt och det finns de som tjänar pengar på oss. Man känner sig som en slav, för jag tror ju fortfarande inte att det finns någon som går till en arbetsgivare och utför daglig verksamhet utan att få en lön, säger arbetslösa Lena som inte vill gå ut med sitt riktiga namn.

Många på museet säger att de är nöjda med Emigranternas hus som anordnare. Men det är just att inte få betalt som man inte tycker om.

– Man känner sig som en slav. Jag går omkring med fotboja. Det känns för jäkligt, säger Marianne som också är här via Fas 3.

Fas 3 är en lönsam affär för anordnarna, som länge kunnat få upp till 5000 kronor per arbetslös och månad genom så kallat anordningsbidrag. P4 Göteborg har granskat Emigranternas hus årsredovisningar och där framgår att museet sedan 2011 tjänat miljonbelopp på att ta hit arbetslösa. Bara under 2013 tjänade museet 1,1 miljoner kronor genom Fas 3-verksamheten.

I årsredovisningen skriver man att man haft svårt att skapa balans i ekonomin, men att det "ekonomiska läget förbättrats, framförallt genom en omfattande insats med personer involverade i så kallad Fas 3-sysselsättning". Chef för museet är den före detta stadsdirektören Roger Bodin.

– Ja, det har varit ett tillskott ekonomiskt som inte är alls ofördelaktigt för oss, tvärtom är det en påtaglig del. Och försvinner den delen så måste vi säga att, då står vi för en problemställning. Vi har inte full finansiering till vår verksamhet, säger Roger Bodin, verksamhetschef på Emigranternas hus.

Är det rimligt att ta in personer i fas 3 för att dryga ut ekonomin?

– Det kan man ha synpunkter på naturligtvis. En variant kunde ju vara att vi lägger ner verksamheten istället. Det var för oss alternativet i det läget, säger Roger Bodin.