Gammal vedspis brann i Gammalstorp

Ett äldre fritidshus i Gammalstorp började brinna under torsdagen. Inga personer skadades.

Strax innan klockan fem på torsdagskvällen fick räddningstjänsten i Västra Blekinge larm om en brand i ett gammalt sommarhus eller fritidshus i Gammalstorp.

– Fritidshus som är äldre där det inte eldas särskilt ofta kan det bli så här när värmen blir för hög, för snabbt. Därför är det viktigt att elda med måtta och inte elda på för hårt - något kilo ved i timmen och aldrig med fuktig ved, säger Melissa Millbourn, räddningschef vid räddningstjänsten i Västra Blekinge.

Branden uppstod i samband med att en dansk familj, som hyrt huset för att fira påsk där, började elda i en gammal vedspis i huset.

– Efter ett tag upptäckte de att det började ryka från andra våningen och bjälklagret intill vedspisen, säger Melissa Millbourn, räddningschef vid räddningstjänsten i Västra Blekinge.

Familjen kontaktade SOS Alarm och räddningstjänsten skickade tre styrkor till platsen. Branden utvecklades aldrig till en fullskalig brand, uppger räddningstjänsten.

– Det låg och glödde inne i bjälklagret och det bidrog till rökutvecklingen. Men det fanns inget syre i bjälklagret, därför blev det aldrig någon eld av det, säger Melissa Millbourn, räddningschef vid räddningstjänsten i Västra Blekinge.

Det gick snabbt att få kontroll på branden och räddningstjänsten kunde lämna platsen efter drygt en och en halvtimme. Räddningstjänsten är inte säker på vad som orsakade branden.

– Vi tog ut spisen och sågade upp en bit runt den för att komma åt och släcka. Det var säkerligen en spricka i skorstenen som gjorde att det kom ut värme i bjälklagret som tog eld, säger Melissa Millbourn, räddningschef vid räddningstjänsten i Västra Blekinge.