Lyssnarnas bilder och berättelser från Godby

Här publicerar vi några av de bilder och berättelser från Godby som ni lyssnare skickade in under programmet.

Var mycket i Godby på 70-80 talet då min fd mans moster bodde i Godby.
Fanns på den tiden en klädfabrik där hans moster Blondine arbetade. Hon passadeäven deras dotter Pernilla Kamras som idag är en erkänd konditor ochtårtdekoratör i Sverige.
Godby var inte alls så utbyggt som det är idag. Men en mycket fin plats då och nu.

I Godby finns ett trevligt fik som heter Uffe på berget, med en väldigt fin utsikt. Slår ett slag för Åländska midsommarstänger som är väldigt fina.

I somras var min väninna Åsa och jag i Godby. Där köpte jag Åländskt svartbröd och Lasses korvsenap hos Mattsons i Godby. 

Född och uppvuxen i Mariehamn. Lillasyster född på gamla sjukhuset i Godby. Tillbringar alla somrar på Åland på stugorna i Vårdö och då är Godby centrum ett bra stopp för alla ärenden, matinköp, bank, apotek osv. Godby var förr i tiden Ålands "huvudstad". Åland är hemma för mej, otroligt vackert, i synnerhet nu på våren. Godby ligger i Finström.

Ska till Åland i dag med ett gäng. Var dit i måndags med barnen. Min dotter är där på konfirmandläger. Brevväxlade med en tjej från Godby för 40 år sedan. Tycker Åland är fantastiskt på sommaren solen skiner oftast.

På 1980-talet bodde jag en månad på pensionatet i Godby. Jag tillsammans med cirka 20 poliser från hela Sverige medverkade i kursen Avancerad förhörsteknik med många duktiga, kända kursledare. Minns kursen och orten Godby med värme.

Jag är uppvuxen i Ämnäs , grannby till Godby, där jag som sjuåring började skolan.

Bodde i Mariehamn på 60-talet som ung elektriker var jag och gjorde elinstallationer på Godby slakteri, en miljö som man har svårt attanpassa sig till. På 80-talet då bosatt i Södertälje, var och installeradebrandskyddsytrustning på "chipsfabriken" i Godby, med i huvudsak avpotatis från Åland på den tiden.

Har under 22 år tillbaka bott i en sommarstuga i Bomarsund på Åland. Godby ligger mitt emellan Mariehamn och Bomarsund. I Godby är i ofta då vi handlar där och tankar bensin och gör våra bankärenden. En fin ort på Åland.

Jag jobbar på Godby högstadieskola. Här går alla norra Ålands ungdomar som går årskurs sju till nian. I dag 215 elever.

Sommaren 1998 cykelsemestrande jag och min jobbarkompis på Åland. Jag kan lova att ön inte är så platt som man kan tro. En natt hyrde vi rum i Godby i centrumhuset tror jag det hette. Minns att de va soligt och skönt. Minns du Iréne?

I Godby finns ett gammalt sjukhus som Ryssarna byggde 1843 och som sedan och nu är ombyggt till Turisthotell. Förre ägaren hette Kjell Fagerström eller Fagerlund vilken var en av Ålans största "spjuver". Han tog emot gästerna iklädd läkarrock och stetoskåp på entretrappan och där ställde "diagnosen " på gästerna. Han hade även en EU ko som mjölkade annat än mjölk! Har varit där flera gånger på olika evenemang, lika roligt varje gång.Kjell är också sommarradiopratere i Ålands Radio. Stainlager ölen kommer också fr. Godby vilken är himla god.

1986 var vår familj tillsammans med en annan barnfamilj på Godby pensionat på semester. Det var härliga dagar fyllda av bad och god mat i trevliga Godby. Det jag minns bäst är det åländska gästabudet som vi fick njuta av, det bestod av en mängd goda rätter speciellt saffranspannkakorna uppskattades mycket.

Min mamma föddes i Jeppo, Finland. På 30-talet arbetade hon en tid somväxeltelefonist i Godby på Åland. Jag har haft två mostrar, som bott på Åland och fortfarande har jag många kusiner, som är bosatta på Åland, men ingen i Godby.

En vacker hösthelg i september 2011 åkte jag o två simmare, Gustav Strömbeck o Oskar Persson till Godby idrottshall där de var med på ensimtävling som kallas Simkampen, en tävling mellan Stockholm o Finland. Killarna vann över Finland i 1500 m frisim, speciellt kul var det eftersom de är från Visby (vi tillhör Stockholms simförbund). I år var två av minaandra barn där på simläger med Wisby simsällskap.

I Godby har jag stannat till många gånger på väg till min syster Ingalena och svåger Yngve som bor på Björkö i Ålands skärgård. Vi har även tagit vår egen gamla skuta dit och planerar en ny resa i sommar. Där är fantastiskt vackert, såväl på fasta Åland som i skärgården!

Godby har ett rikligt idrottsutbud med fina anläggningar och det är många svenska klubbar som åker över till Åland och Godby för träningsläger och de flesta säger säger samma sak. "hit ska vi åka tillbaka"