Vitryssland efter Ukrainakrisen - rädsla för sämre tider

2:33 min

Vitrysslands ekonomi har drabbats hårt av krisen i Ukraina det senaste året. Och för första gången på mycket länge har arbetslösheten i landet börjat stiga.

I höst ska presidentval hållas och nu finns en oro för att sämre tider kan komma att innebära ännu sämre villkor för de mänskliga rättigheterna.

– Presidentvalet senare i år kan leda till en ny sorts vitrysk regim, säger den vitryska statsvetaren Valerij Karbalevitj.

-- Från en auktoritär regim som stöds av en majoritet till en auktoritär regim som stöds av en minoritet.

Och för att bevara makten i ett sådant läge finns en risk för att man kommer att ta till hårdare tag, säger Valerij Karbalevitj.

Kriget i Ukraina och den ekonomiska krisen i Ryssland har drabbat Vitryssland hårt eftersom det handlar om landets viktigaste handelspartners. Ryssland har också länge erbjudit Vitryssland förmånliga lån och rabatter på olja och gas. Ekonomisk stabilitet har också varit viktigt för stödet till president Aleksandr Lukasjenko.

Ett slags socialt kontrakt, säger Valerij Karbalevitj.

– Lukasjenko garanterar bättre levnadsstandard mot att befolkningen inte lägger sig i politiken.

Nu, som en följd av sämre tider, har statliga företag börjat avskeda personal. Det var i det närmaste otänkbart tidigare. Det senaste året har över 10 000 tvingats lämna den vitryska industrin. Och många som arbetar har fått sin lön sänkt.

Vitryssland är därför i stort behov av pengar från annat håll än Ryssland och Ukraina och den vitryska journalisten Svjatlana Kalinkina tycker att EU-länderna borde utnyttja tillfället för att tvinga fram demokratiska reformer.

– Lukasjenko är i stort behov av pengar och för de pengarna måste man kräva något i gengäld, säger hon.

På grund av Vitrysslands förtryck av oliktänkande har EU infört sanktioner, bland annat ekonomiska men som en följd av Ukrainakrisen pågår nu samtal om att lätta på sanktionerna. Tidigare i år stod president Lukasjenko värd för fredssamtalen som ledde till en skör vapenvila i östra Ukraina.

Men Svjatlana Kalinkina varnar för att häva sanktioner utan att ställa motkrav.

– Om Vitryssland vill vara en del av Europa ja då måste man också kräva av landet att leva upp till europeiska värderingar, säger hon.