Ryska tv-serier stoppas i Ukraina

1:33 min

I Ukraina har en ny lag antagits efter mer än ett halv års debatt. Den innebär att vissa ryskproducerade tv-serier och nya ryska filmer förbjuds visas i Ukraina. De som förespråkat lagen vill stoppa rysk propaganda.

Sedan tidigare blockeras en rad ryska nyhetskanaler, som NTV i Ukraina, eftersom de anses ha givit en ensidig bild av konflikten. Den nya lagen innebär att ryska program producerade efter 1991 som "glorifierar rysk regering, militär eller polis" förbjuds.

Dessutom förbjuds all rysk film producerad efter januari 2014. Lagen svartlistar även en rad ryska artister som anses utgöra en säkerhetsrisk för Ukraina. Sovjetiskproducerad film kan fortfarande visas.

Lagen har debatterats i över ett halvår. Framförallt har det ifrågasatts hur tv-kanalerna ska hinna ersätta det ryska utbudet som utgjort mer än hälften av sändningstiden.

Men redan före lagen kom har många av Ukrainas tv-kanaler slutat sända ryskt, en anpassning till ett tydligt krav från tv-publiken som klagat på hur de ryska programmen vinklats.

En av initiativtagarna till lagen, som grundat tv-kanalen Espresso, hävdade i parlamentet att det är billigare att köpa europeiska eller amerikanska serier och att lagen gynnar inhemsk produktion.

Förespråkarna för lagen betonar att den inte är antirysk, det vill säga slår mot ryska språket, utan framförallt handlar om att stoppa rysk propaganda om Ukraina.