Allt fler inkassokrav

2:50 min

Nästan åtta miljoner nya inkassokrav skickades ut i Sverige i fjol. Det visar preliminär statistik från Svensk inkasso. Det är fler än tidigare, enligt branschorganisationen.

– De ökade kreditaktiviteterna i samhället gör att fler inte betalar i rätt tid. 2014 tror jag kommer landa strax under åtta miljoner krav, säger Claes Månsson.

Den svenska inkassobranschen har vuxit gradvis under de senaste åren. Flera av inkassobolagen har dessutom expanderat kraftigt utomlands. Ett av de stora företagen, Intrum Justitia gjorde i fjol en rekordvinst på drygt 1.2 miljarder kronor före skatt, vilket är en ökning med nästan 20 procent jämfört med 2013.

När inkassokraven dimper ned i brevlådan betalar många snabbt men för vissa som har gamla skulder är det svårt att ens ha råd med dröjsmålsräntan.

Förtidspensionären Olle har småskulder på omkring 60 000 kronor.
– Jag får inkassobrev varje vecka från olika bolag. En skuld som var 39 kronor från början är uppe i 390 kronor och så vidare. Räntorna ligger mellan åtta och 24 procent plus alla avgifter. De vill bara ha in så mycket pengar som möjligt, säger Olle.

Men vad tycker du att inkassobolagen skulle kunna göra annorlunda?

– Sluta ta ut alla dessa skyhöga avgifter.

Olle får inte stöd för sin kritik mot inkassobolagen hos Datainspektionen som är tillsynsmyndighet för branschen.
– Vår erfarenhet från vår tillsynsverksamhet är att man i stort sett sköter sig och följer god inkassosed, framför allt de större bolagen, säger Malin Fredholm, jurist på Datainspektionen.

Till Svenska kyrkans församlingshem i Landskrona kommer många utsatta personer som har obetalda inkassokrav.

Cheryl French som är diakon i församlingen tycker att det är oroande att inkassobolagen får en allt större roll i samhället.
– Vi ser att företag säljer sina fordringar mycket snabbare nu till inkassobolag efter den ekonomiska krisen, sedan är det inkassobolagen som ska driva in pengarna genom att lägga på avgifter och dröjsmålsräntor. Faran är att det blir väldigt opersonligt i vårt samhälle, säger French.