Lyssnarnas bilder och berättelser från Kristineberg

BILD: På denna sida finns en bild på Kristusbilden i gruvan i Kristineberg (extern länk)

Här publiceras några av de berättelser som ni lyssnare har skickat in.

Egentligen skulle namnet vara Kristinaberg efter namnet på den förste nybyggarens fru, men på lantmäteriet i Umeå skrev man fel . A blev ett e !

För flera år sedan skulle jag besöka Kristineberg för jobbets räkning och jag flög från Stockholm till  Lycksele och åkte sen bil till Kristineberg. Det jag vill berätta är att den upplevelse jag fick när jag steg ur bilen var fantastisk. Jag kände doften av barrträd  och luften kändes så ren o klar jämfört med den luft som jag andas in i storstan. Minns att jag tänkte att det är kanske här man ska bo!

Mitt allra första jobb hade jag på gruvkontoret i Kristineberg år 1955. Lägst i hierarkin och med en månadslön av 300 kronor sorterade jag fakturor som skulle godkännas av olika chefer. Vi underåriga fick även göra ett besök nere i gruvan som jag minns som lite skräckartat med stegar, smala hissar och dropp av vatten efter väggarna. Bäst var maten på markententeriet, en hovdessert som inte var av denna världen får det att vattnas i gommen än idag.

Jag har flera gånger som guide för tyska charterflygs grupper till Lappland besökt Kristineberg och Underjords kyrkan och Världens Längsta linbana i närheten.

I min barndom hörde jag berättas om en vandrare som promenerade ifrån Malå till Kristineberg. Troligtvis i början av 1900-talet. När vandraren kom fram berättade han att han först kom till nåden “Nåda”, sen passerade han röken “Rökå”, innan han till slut kom fram till Kristi berg. Sann eller ej vet jag inte, men en liten vacker berättelse tycker jag.

Efter sprängning i gruvan 28 nov 1946 framträdde på väggen en figur, något som både skrämde och fascinerade jobbarna som kom och skulle rensa rummet morgonen efter, nämligen en över 2 m hög Kristusbild . Fotograf till kallades och bilden förevigas. Tyvärr måste man fylla igen rummet så att bilden begravdes, men är nu "återuppstånden" i gruvkyrkan  Sankt Anna. - Så småningom hittade handlaren i byn på en marmorskiva en nästan exakt likadan bild men mycket mindre.

I Kristineberg var vi i början på 2000-talet. Vår dotter Karolina arbetade en sommar på sjukhuset i Lycksele och vi var då och hälsade på henne. Mycket vacker trakt. Vi gjorde då en utflykt till Kristineberg och gruvan. Vi åkte ner i gruvan med en buss. Både ruskigt och intressant. Det finns många sevärdheter runt Lycksele.

Jag finns i Adak ca 4 mil från Kristineberg där Kristus i berget kom fram vid en sprängning. De har nu en underjordskyrka där som är välbesökt turistmål. Gruvan är en arbetsplats för många i byn Adak.