Transplanterade kan slippa mediciner

2:26 min

En ny behandling som är under utveckling kan göra så att personer som får en ny njure slipper ta läkemedel som dämpar immunförsvaret resten av sina liv.

Medicinerna, som alla transplanterade måste ta, kan ha allvarliga biverkningar och därför har forskare länge försökt hitta sätt att komma bort från dem. Och nu ska en metod som testats med framgång i mindre skala i USA också prövas på patienter i Sverige

29-åriga Josefin Karlsson från Umeå fick en ny njure för två år sedan och hon har märkt av baksidorna med medicineringen. 

– Jag har lättare att få infektioner, efter operationen är jag oftare sjuk än jag varit tidigare. Man kan få hjärtklappning av medicinerna, lite skakningar, jag tappar hår.

Josefin Karlsson är tacksam över att ha fått en ny njure, men det finns en baksida. För att hennes kropp inte ska stöta bort det nya organet måste hon ta mediciner som hämmar immunförsvaret resten av sitt liv. Medicinerna ger biverkningar; i vissa fall ovanliga och allvarliga infektioner och cancer. 

Nu tas de första försiktiga stegen för att pröva en metod att få patienterna att slippa medicinerna, men ändå behålla sina nya organ. Det berättar Lars Wennberg, docent och överläkare på transplantationskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. 

– Vi har ansökt om tillstånd hos en etisk kommitté för att få göra detta i Sverige och vi har redan all teknik som behövs på plats. När vi hittar rätt typ av patienter kommer vi att pröva det här. 

Behandlingen går ut på att man i samband med transplantation av en njure också för över en del av donatorns immunförsvar till mottagaren, via immunceller som tas från blodet.

Den har testats på ett 20-tal patienter i USA den senaste tioårsperioden, och runt 80 procent av dem har kunnat sluta ta mediciner.

Dessutom finns det tecken på att de transplanterade organen kanske överlever längre hos mottagarna med den här nya behandlingen, säger Lars Wennberg på Karolinska. 

– Många patienter tror jag kommer att kunna slippa medicineringen helt, för andra patienter kanske behovet av läkemedel kommer att minska. Det tror jag är viktigt, dels för att förbättra resultaten att de nya organen överlever längre, men också för att minska risken för patienterna med läkemedlen. 

I första skedet kommer man att testa på enstaka patienter som behöver en ny njure, och de som kan bli aktuella är fall där donator och mottagare har väldigt lika immunsystem, i praktiken handlar det om vissa syskonpar. 

29-åriga Josefin Karlsson har ett långt liv med mediciner framför sig. 

– I det långa loppet så har ju medicinerna ganska många biverkningar så det är klart att det vore jättebra att slippa dem. Att slippa stoppa i sig en massa piller varje dag.