Grekland kräver miljarder i krigsskadestånd av Tyskland

1:49 min

Den grekiska regeringen har nu för första gången nämnt en totalsumma som man vill ha i skadestånd från Tyskland efter andra världskriget. Det handlar enligt grekiska beräkningar om motsvarande 2 500 miljarder kronor. Men Tyskland säger hittills blankt nej till förhandlingar.

– Den tyska regeringens hållning är frågan om skadestånd är avslutad, både politiskt och juridiskt.

Det sa förbundskansler Angela Merkel när skadeståndstemat kom upp under den grekiske premiärminister Alexis Tsipras besök i Berlin nyligen.

Och det är den officiella tyska hållningen sedan flera år tillbaka.

Men nu ökar den grekiska regeringen trycket i frågan genom att att för första gången nämna summan som man menar att Tyskland är skyldig Grekland sen nazisternas brutala ockupation av landet under andra världskriget.

Det handlar om nästan 279 miljarder euro, alltså motsvarande drygt 2500 miljarder kronor, enligt den grekiske vice finansministern Dimitris Mardas.

Summan har tagits fram av en grekisk expertkommission.

Cirka 10 miljarder euro av totalsumman är en återbetalning av ett tvångslån som den dåvarande grekiska regeringen tvingades att ta för Nazitysklands räkning.

Resten är ersättning för fysisk förstörelse och mänskligt lidande.

Den tyska uppfattningen är alltså att ersättningsfrågan är avslutad sen den tyska återföreningen för i år 25 år sen.

Men under senare tid har det även i här i Tysklands höjts röster, bland annat från inflytelserika socialdemokrater och miljöpartister, för att landet ändå på något sätt ska gå Grekland till mötes.

De har bland annat föreslagit att Tyskland borde höja summan som man betalar till den så kallade framtidsfonden för Grekland som inrättades för något år sen.

Fonden syftar till att till exempel historiskt och socialt bearbeta det som Nazityskland gjorde i Grekland under kriget.

Tyska experter som Ekot pratat med säger också att Grekland enligt folkrätten kan ha rätt att göra anspråk på en återbetalning av tvångslånet på cirka 10 miljarder Euro. Detta eftersom Naziregimen i avtalet lovade att lånet skulle betalas tillbaka.