Många inom SD riskerar uteslutning

1:35 min

Ett stort antal medlemmar väntas bli uteslutna ur Sverigedemokraterna. Enligt uppgifter till Ekot handlar det om fler än 15 personer.

En som sedan tidigare riskerar uteslutning är William Hahne, han är vice förbundsordförande för ungdomsförbundet SDU och nyvald ordförande för partiets Stockholms-distrikt:

– Det verkar röra sig om många personer i min närhet, säger Hahne.

Ungefär hur många då?

– Det är svårt att uppskatta, men det kan röra sig om 10, 20 eller 30 personer, säger Hahne.

Vad anklagas de för?

– Det står bland annat att de har kritiserat partiledningen offentligt och att man inte har följt kommunikationsplanen och så vidare. Man har kopierat samma personärende till alla, säger Hahne.

Det är nättidningen Nyheter Idag som har uppgifter om stora uteslutningar inom Sverigedemokraterna och enligt uppgifter till Ekot, rör det sig om fler än 15 personer som riskerar uteslutning. Enligt William Hahne har alla antingen en nära anknytning till ungdomsförbundets ledning eller det nya styret i Stockholm vars legitimitet ifrågasätts av partiledningen.

Att flera i den nya styrelsen i Stockholm tidigare anklagats för tydliga överträdelser mot partiets så kallade nolltolerans, ger William Hahne inte mycket för:

– Det är citat som är ryckta ur sitt sammanhang. Det är saker som har hänt för 20 till 30 år sedan. Det är löjeväckande anklagelser man har haft. Det är bara svepskäl. Det riktiga skälet är att en del personer i partiledningen har ett sjukligt kontrollbehov, säger Hahne.

Vad kommer det här innebära för SDU?

– Det är förkrossande för hela verksamheten, säger Hahne.

Gustav Kasselstrand, förbundsordförande för SDU, bekräftar till Ekot under tisdagskvällen att SD har öppnat ett uteslutningsärende mot honom.

– Det är en krigsförklaring mot de över 5000 SDU-medlemmar som valt ombud som sedan valt mig till ordförande, säger Gustav Kasselstrand.

– Jag har valts demokratiskt men nu kör partiledningen över hela interndemokratin och som vill utesluta förbundsordföranden. Det här saknar motstycke i modern politisk historia i Sverige, att ett moderparti utesluter ledarna för ungdomsförbundet helt utan anledning, säger han. 

Gustav Kasselstrand har tidigare varit i blåsväder i partiet, exempelvis när han öppet stödde den tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist som fick lämna sina uppdrag efter den så kallade järnrörsskandalen.

Att han nu riskerar uteslutning beror enligt partiets presschef Henrik Vinge bland annat på de samrören SDU haft med andra ungdomsförbund på högerkanten och tveksamheter kring vilken idelogisk inriktning Gustav Kasselstrand vill att partiet ska ha. Han var kritisk till beslutet att partiet framförallt ska betecknas som socialkonservativt och inte nationalistiskt - men han anser att de ideologiska skillnaderna är kraftigt överdrivna.

– Det är en medial sak som journalister går på. Det finns inga ideologiska skäl till att utesluta mig utan det rör sig bara om maktmissbruk, säger Gustav Kasselstrand. 

Beslutet om uteslutningarna ska med största sannolikhet tas den 27 april.