Grekland hoppas på ryskt energiavtal

3:04 min

I dag tar Rysslands president Vladimir Putin emot Greklands premiärminister Alexis Tsipras i Moskva. Båda länderna hoppas på fördelaktiga överenskommelser.

Den ekonomiskt hårt pressade grekiska ledaren hoppas bland annat på avtal inom energiområdet och från rysk sida har man också öppnat för att lätta på handelssanktionerna mot EU-landet Grekland.

Moskvabesöket sker i en vecka då mycket står på spel i Greklands förhandlingar med de internationella långivarna och ses av vissa som ett sätt för de grekiska ledarna att visa att man har andra att vända sig till, utanför eurozonen.

– Det är mycket bra med goda grekiskryska förbindelser! Mer turism för Grekland och gas att sälja för Ryssland, säger Atenbon sedan 22 år Jelena Achmetova. Hon har en grekisk pappa, en rysk mamma och nu säljer hon souvlaki i Greklands huvudstad.

Samtidigt som relationen mellan västvärlden och Ryssland är på bottennivå sedan den ryska annekteringen av den ukrainska Krimhalvön förra året är stämningen betydligt bättre mellan Moskva och EU- och NATO-landet Grekland.

Inför sitt Rysslandsbesök kritiserade premiärminister Alexis Tsipras återigen EU-ländernas ekonomiska sanktioner mot Ryssland och sa att de inte leder någonstans. Men trots kritiken har Grekland ännu inte lagt in sitt veto mot sanktionerna.

Men Greklands export har drabbats hårt av de ryska svarssanktionerna som innebär köpstopp av europeiska jordbruksprodukter. Nu hoppas man att Alexis Tsipras besök kommer leda till att Ryssland gör ett undantag för just Grekland - och börjar importera grekiska produkter igen.

Vladimir Putin och Alexis Tsipras väntas också diskutera en ny gasledning som om den blir verklighet kommer att leda rysk naturgas via Turkiet till Grekland. Det är planer som helt går emot EU:s målsättning i stort om att göra sig mindre beroende av energi från Ryssland. Från grekisk sida hoppas man också på ett bra pris på den ryska gasen.

Samtidigt som Alexis Tsipras möter Vladimir Putin i Moskva fortsätter förhandlingarna mellan Grekland och de internationella långivarna om de nödlån som den grekiska ekonomin är i fortsatt stort behov av. För att ge mer pengar kräver långivarna reformer från grekisk sida och det är om de reformerna som man nu förhandlar.

Det har funnits frågetecken om Grekland tänker betala tillbaka ett lån till Internationella valutafonden som löper ut i morgon, men i söndags meddelade finansminister Yanis Varoufakis att pengarna kommer att betalas.

Besöket i Moskva ses av en del som ett sätt för den grekiska regeringen att visa att man har vänner också utanför eurozonen, men samtidigt är även den ryska ekonomin hårt pressad. En källa i den ryska regeringen säger till tidningen Kommersant att Vladimir Putin är beredd att erbjuda Grekland lån - men det mot att man får något i utbyte, till exempel i form av tillgångar i grekiska företag.

Men Atenbon Alice tycker Grekland gör klokast i att inte närma sig Ryssland för mycket.

– Vi är ett Natoland, jag är rädd att vi kommer att få problem om vi närmar oss Ryssland för mycket, USA kommer inte gilla det, säger hon.