Kritiken mot Iranöverenskommelsen dämpas

2:29 min

Det har inte ens gått en vecka sedan ramöverenskommelsen som väntas leda till ett avtal om Irans kärnenergi undertecknades. Mycket av den högljudda kritiken mot förhandlingarna ser ut att dämpas av att etablissemanget i USA och Iran rycker ut i massivt försvar mot det stundande avtalet.

När en liten demonstration utanför Irans parlament i går dömdes ut som olaglig av inrikesministeriet, sågs det som ett tecken i tiden. Demonstranterna, hårdföra konservativa motståndare till alla kompromisser med väst, protesterade emot kärnenergi-överenskommelsen.

Men de hade inte ansökt om demonstrationstillstånd, sa inrikesministeret och det har man knappt heller behövt i Iran sedan 1979 om man velat proteser mot närmanden till västvärlden. Men nu, säger bedömare, är budskapet från regimen ett annat.

Även ledaren för militärens mest ultrakonservativa gren, Revolutionsgardisterna, hyllade i går det han kallade för våra kära förhandlare och deras framgångrika politiska jihad.

I USA sa CIA-chefen John Brennan att det är ohederligt att påstå att avtalet kommer att göra det lättare för Iran att skaffa kärnvapen.

Medan republikanerna i kongressen i USA förbereder motståndsstrategier visar opinionsmätningar att endast en tredjedel av de republikanska väljarna är emot ett avtal med Iran. 30 procent är för och 40 procent är osäkra.

Den mest högljudde kritikern av Iran-överenskommelsen är Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Men i Israel höjs nu alltfler röster mot vad man kallar för Netanyahus paranoia.

En tidigare chef för Mossad, Israels underrättelsetjänst, sa i går att det är hög tid att Israels befolkning inser att de lever i Mellanösterns starkaste nation och att de tar sig ur den nationella paranoian.

Andra kommentatorer i Israel har konstaterat att ramöverenskommelsen inte alls är dålig och i dag föreslog en kolumnist i tidningen Haaretz att det kanske faktiskt är Netanyahus förtjänst. Detta eftersom att han har haft tummen i ögat på förhandlarna, hotat att bomba Iran och använt det många tycker är en opassande jämförelse med förintelsen.

Kolumnisten antyder att det är därför avtalet har blivit så pass bra och att Netanyahu kanske kommer att gå till historien som den som hindrade Iran från att skaffa en atombomb.