Ny forskning: Sexbrott vanligare i vissa familjer

2:10 min

Risken att begå sexualbrott är större i vissa familjer. Nära anhöriga till personer som dömts för sexbrott begår oftare själva liknande brott och en stor del av förklaringen är genetisk, enligt ny forskning från Karolinska Institutet.

Läs artikeln i International Journal of Epidemiology

Hos manliga släktingar, fäder, bröder, söner, är riskökningen fyra till fem gånger, det säger professor Niklas Långström som är expert på våldsbrott och har lett den aktuella studien. 

– Om man jämför en bror till en man som har dömts för sexualbrott så har han fyra till fem gånger högre risk att själv dömas för sexualbrott som en bror till en annan man, säger Långström.

En halv procent av alla män i Sverige döms för sexualbrott men 2,5 procent är siffran för de som har en pappa eller en bror som begått just sexbrott.

Majoriteten av de anhöriga till dömda män kommer inte att begå något sexbrott, men det finns en påtaglig riskökning och orsaken finns inte bara i uppväxtmiljö och familjeförhållanden. Runt 40 procent av förklaringen är genetisk. 

Enligt professor Niklas Långström så ärver man inte brottsligheten i sig utan det finns en ärftlighet när det gäller riskfaktorer som ökar sannolikheten för att man ska begå sexualbrott.

– Det kan vara svårighet med impulskontroll, benägenhet att fastna för alkohol och andra droger, det kan också var en upptagenhet av sex, en sorts sexmissbruk eller motsvarande.

I forskningsstudien har man tittat på släktskap mellan alla dömda sexbrottslingar i Sverige mellan 1973 och 2009, totalt 21 566 personer.

Riskökningen är som störst mellan helbröder men även halvbröder, som inte vuxit upp i samma miljö, har en ökad risk och det är det som lett fram till slutsatsen att en stor del beror på ärftlighet och inte miljöfaktorer. 

Den här kunskapen borde finnas med hos till exempel socialtjänsten som ofta arbetar med familjer runt personer som dömts för sexbrott. 

– Det handlar på lång sikt om att erbjuda insatser, utan att stigmatisera och peka ut de här familjerna, men det handlar om att förebygga och förhindra något som ännu inte har hänt, och att fler personer ska begå oacceptabla sexuella övergreppshandlingar, säger professor Niklas Långström.