Smörgåstårtan kommer från Härnösand

2:50 min

I år fyller smörgåstårtan 50 år. Dess skapare Gunnar Sjödahl är född och uppväxt i Ramsele men det var i Härnösand som idén till smörgåstårtan föddes. 

Vad måste finnas på smörgåstårtan för att du ska vara nöjd? Diskutera här!  

Det började som ett experiment i ett konditori i Härnösand. Nu fyller Gunnar Sjödahls skapelse smörgåstårtan 50 år.

På den tiden gjorde man mycket landgångar och snittar och Gunnar började fundera på om man inte kunde lägga ihop bröden med någon fyllning emellan. Han experimenterade med både kaviargrädde, leverpastej och messmör innan han kom fram till sin perfekta smörgåstårta.

Frågan om en äkta smörgåstårta ska innehålla leverpastej eller inte har blivit en vattendelare i diskussionen på vår facebooksida.

Har hellre var i tänderna än leverpastej i smörgåstårta!

Garneringen på originaltårtan är färska grönsaker: tomater, gurka, citron och dill. Även kokt skivat ägg, skalade räkor, ostskivor och tunna skivor rökt lax.

Hela Gunnar Sjödahls originalrecept innehåller vitt bröd, mjukost, smör, krabbfyllning och krossade smördegsplattor som kantfyllning.