Fatta Man om ny forskning kring sexbrott: "Vi kan inte skylla övergrepp på gener"

En ny studie från Karolinska Institutet visar att den som är släkt med en sexbrottsling löper större risk att begå sexbrott själv. Satsningen Fatta Man tycker inte att vi kan skylla våldtäkter på gener.

– Det sker 100 våldtäkter varje dag. Det är män från alla klasser och grupper som står för de här brotten. Det är upp till oss att hantera problemet och inte skylla ifrån oss på gener, säger Svante Tidholm som är projektledare för satsningen Fatta Man.

Han tycker att studien visar intressanta resultat men tycker inte att det är vad det borde satsas på för att motverka sexualbrott.

Mer jobb med mansnormer

– Det viktigaste att jobba med är den miljö och de normer som flera män växer upp i. Det finns supermycket forskning som visar att manlighetsnormerna förstör för män och kvinnor, säger Svante Tidholm och lägger till: 

– Det är inte mer forskning vi behöver. Vi män behöver ta ansvar för de här sakerna. Vi behöver ledare, lärare och föräldrar som är med och visar att vi inte accepterar sexuellt våld, att se sex som en rättighet och objektifiering av kvinnor.

"Vi får inte skylla övergrepp på gener"

Forskningen visar att 2.5 procent av de alla som begått sexbrott i Sverige mellan 1973 och 2009 har haft andra sexförbrytare i släkten.

– Vi får inte glömma att det handlar om en mycket liten del, de flesta som har en dömd släkting kommer alltså inte bli sexförbrytare, säger Eva-Marie Laurén som är överläkare och specialist på rättspsykiatri.

Hon håller med Svante Tidholm om att detta inte ska bli någonting för sexbrottslingar att skylla på.

– Den här forskningen kommer kanske kunna hjälpa till med riskbedömningar i förebyggande arbete där man nu kan kolla på familjehistorik och relationer. Men det är viktigt att vi inte skyller övergrepp på genetiska faktorer.