Dagens gäst

Magdalena Ribbing: Ordna barnvakt eller stanna hemma från bröllopet!

21 min

Sveriges mesta etikettexperter och DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing står i dag helt till lyssnarnas förfogande. Det var många frågor om klädkoder, presenter, tal och det här med att ta med sig barn på bröllop. Där har Magdalena Ribbing en bestämd åsikt.

Lyssna på Eriks intervju med dagens gäst, Magdalena Ribbing som svarar på lyssnarnas frågor. Här kan du läsa alla frågor och svar.  

"Jag är bjuden på brorsonens bröllop i maj. Jag vet är jag ofta blir lite ivrig när jag hamnar i stora sällskap och på trevliga fester och babblar utav bara den. Får man prata med lite mat i munnen eller är det helt förbjudet?" undrar Elisabeth Nilsson, Trelleborg.

– Om man har suttit mitt emot någon som gör det så slutar man göra så själv. Låt maten tysta munnen. Det är ofta folk som blir störda av att folk smaskar när de äter, säger Magdalena.

"Jag gifter mig med mitt livs kärlek nu i sommar. Min blivande hustrus föräldrar vill att vi ska spara på ett fint porslin och vill ge oss det i bröllopspresent. Men vi är inte sugna på fint porslin och vill ha några år med resor innan vi stadgar oss med fint porslin, hund och villa. Hur säger man det utan att såra?" Mats L från Kiruna.

– Föräldrarna ska inte bestämma barnens porslin. Lägg er inte i, säger hon.

"Äntligen kommer min favorit Magdalena i radion. Jag skulle verkligen vilja höra din åsikt om personer som vid ett matbord tar sig för att snyta sig i servetten, vare sig den är av papper eller tyg. Själv tycker jag att det är rent för dj-ligt men hur säger man till en sådan person. Har råkat ut för detta på en kryssning och vanligtvis är det en äldre person som tar sig för detta. Snälla hjälp mig med ett uttalande" hälsar Bo Magnusson.

– Tack för de vänliga orden. Att snyta sig vid bordet är helt ofattbart att dessa ill-snytare inte begriper det. Man ska ha med sig egna näsdukar och man tar med sig dem själv och man går ifrån bordet och snyter sig, säger Magdalena.

Får gästerna på ett bröllop inte ha något vitt på sig? undrar Carina Andersson.

– Jodå, gästerna får han NÅGOT vitt på sig. Men tänk dig ett bröllop där 20-talet av gästerna också har en vit lång klänning som bruden. Det blir inte bra. Bruden har ensamrätt till helvitt på bröllopet. Det måste man förstå att man inte ska klä sig som en brud. En vit överdel till röd under går bra.

"Jag undrar om det är ok att ha en klänning som slutar någon decimeter ovanför knät till klädkoden mörk kostym / kavaj? I övrigt har den täckta axlar och ärmar som slutar vid armbågen." Camilla

– Jag säger lite diskret bläh...inga små grytlappskjolar till fest. Det får man ha i trädgården hemma. Det är helt rätt med täckta axlar till klädkoden mörk kostym och det får gärna vara ärmlöst och urringat men axlarna täckta. Klänningen ska gå minst till knäna, halva men helst hela knäna, säger Magdalena.

"Bröllop med klädkod mörk kavaj, hur ska brudgummens föräldrar klä sig? Som övriga eller ska det framgå av klädseln? frågar Leif.

– Rätt kod ska vara mörk kostym och inte mörk kavaj. Mörk kostym är klädkoden under smoking. Det betyder en hög nivå på klädsel. Männen har då mörk kostym och kvinnorna väldigt festfina. Kavaj är steget under mörk kostym och då kan män ha lättare kostym i en ljusare färg om man vill och kvinnorna har fin klänning eller kjol men inte så elegant som till mörk kostym. Brudens föräldrar ska ha samma klädkod som resten av gästerna.

Tre tumregler för presenter:

* Pengar? Ja, de får önska sig vad de vill. Acceptera det.

* Vem ska bli glad? Mottagaren.

* Brudparet ska tacka för presenten. Man skriver till varje givare. Vänta INTE i ett år tills man får en bild som man gillar att skicka med. Gör detta inom 2 månader från bröllopet. Ingen annons, inget gemensamt tackande utan till var och en.

"Jag vill inte att någon ska hålla tal till mig alls, det har blivit för mycket buskis och för mycket handlar om att skämma ut brudparet i talen. Jag har ingen lust med det på min bröllopsdag. Funderar på att skriva en manual med tre måsten som gäller utan undantag på mitt bröllop. Men visst, jag kommer att verka rabiat och galen…" Lotta.

– Du har min totala sympati. Så ska man försöka få sina gäster att uppföra sig. Varför ska de hålla tal om de inte har något vänligt att säga.

Talet tre regler

* Vänlighet

* Korthet

* Genomtänkthet

"Min farmor vägrar sitta vid min moster på bröllopet. Lång historia och väldigt privat. Det var i alla fall nåt som hände i släkten för snart 20 år sedan och jag har ingen lust att ta hänsyn till det på mitt bröllop. Nåt tips på hur jag ska ta upp den heta potatisen Magdalena?" André i Hammarby sjöstad.

– Sätt dem i varsin ände av bordet och säg det till dem. Farmor ska sitta högt placerad eftersom hon är gammal och nära släkt. Sätt mostern långt bort.

När är det ok att bära bygdedräkt vid bröllop? Maja

– Det är något som kommer allt mer, säger Magdalena. Det är en trend. Klädseln är utbytbar mot högtidsdräkt. Det gäller både män och kvinnor. Det går bra till frack, till mörk kostym och till smoking.

Vi har fått flera frågor om barn på stora fester.

– Jag ska berätta varför det inte är lämpligt. Det var en kvinna som berättade att de sagt ifrån om barn på deras bröllop men det kom barn i alla fall till kyrkan. Sedan när de skulle säga sitt viktigaste "ja" skrek barnet; Mamma, jag måste bajsa! Alla skrattade men efteråt var det det enda som man kom ihåg av bröllopet. Hon var ledsen i år efteråt. Alla föräldrar tycker att det är underbart att deras barn är med på bröllop. De är en del av vår familj brukar de säga, men i så fall - stanna hemma då. Bäbisar som ammas - ja, det får man väl ordna på något vis med ett rum intill. Önskemålet om barnfritt bröllop ska respekteras. Det händer att en del så säger; jamen, jag tar med mig barnen för jag har ingen barnvakt. Mitt svar är: Nej, det gör du inte! Då får du stanna hemma. Ofta finns det två föräldrar och då får den ena stanna hemma. De kan också turas om. En får gå på vigselakten och den andra på festen. Dessutom blir vuxna påverkade av alkohol och det ska barnen slippa se, säger Magdalena.

"Jag undrar en sak som kanske är självklart men det är så.att jag mår inte bra av alkohol pga stress o får hög puls etc men det verkar som att ta ett glas vin el öl är liksom det sociala och säger man nej tack så klassas man som nästan ofin.  Varför måste man hitta en ursäkt?" Jessica Sundell.

– Det behöver du inte. Det ska alltid erbjudas alkoholfritt alternativ. Det ska värden fråga om. Detta ska ha samma färg som alkoholen. Det finns många alkoholfria fina viner att bjuda på.