FREDAGSINTERVJUN 10/4-15

Christina föddes i Christians kropp

16 min

Christina föddes som man, men har vetat att något är fel nästan hela sitt liv. Från att ha levt radhusliv med fru och barn utreds hon nu för att bli kvinna - fullt ut.

Hör hela Christinas historia i fredagsintervjun.

– Jag kände redan när jag var fem-sex år att jag var annorlunda jämfört mot andra. Den här biten var fruktansvärd, jag kunde inte prata med någon. Det fanns inte på kartan.

Christina Forsberg är snart 49 år och transsexuell. Från att ha hetat Christian, har hon nu erkänt för sig själv vem hon egentligen är. Nu är hon i en utredningsprocess för att hon inom ett par år ska korrigera sitt kön.

Att hon var kvinna var något hon förstod väldigt tidigt i livet. 

– Det var något som inte stämde. Jag har inte kunnat vara mig själv. Jag har varit splittrad som människa. Men det är fortfarande en process.

– Idag mår jag fantastiskt bra. Nu får jag vara den jag vill vara. Nu skiter jag i vad folk tycker och tänker.

Ville ta sitt liv
Tidigare var Christina gift och levde ett radhusliv med sin dåvarande fru. Tillsammans fick de två barn. 2006 orkade Christina inte hålla hennes identitet hemlig längre och berättade för sin fru att hon var transsexuell. 2012 ville frun skiljas. Det var en oerhört tung tid.

– Det var som att ramla ner i ett djupt hål. Det var så svart som det kan bli. Jag mådde psykiskt väldigt dåligt den tiden.

Efter att äktenskapet tog slut mådde Christina dåligt av flera orsaker. En söndag i augusti 2013 bestämde hon sig för att ta sitt liv.

– Det var en uppgivenhet som jag kände. Skilsmässan tog sitt pris, det ekonomiska och tankar om jag verkligen kommer klara mig. Sedan var det identiteten som ställde till det. Jag såg inte ens färgerna runt mig.

Ljuger inte mer
Christina överlevde och är idag tacksam för att leva.

– Idag har jag inte den ångesten längre. Det är jag väldigt glad över. Jag har lurat döden. Jag fick leva vidare och den chansen ska jag ta. Det är tufft fortfarande och jag har en jädra resa framför mig.

Att korrigera sitt kön kan ta tid, men Christina tycker att det är viktigt att allt gås igenom och det får ta sin tid. Ett tag tog hon ett uppehåll i utredningen för att tänka. Idag är hon helt säker på sin sak.

– Jag orkar inte ljuga för mig själv längre. Jag orkar inte leva något dubbelliv längre. Det funkar inte. Det har förstört mig som människa, säger hon. 

Hör Christinas historia om att förneka sin identitet genom att leva som en man, fast hon vet att hon är kvinna, och till slut våga vara den hon är.