Hon ger tiggandet röst och vill öppna för samtal

1:48 min

En ordlös sång. Röster som stiger och sjunker. Möts. På ena väggen projiceras videon av Tiggandets kör. På den andra Givandets kör. I Vävens konsthall väcker videoinstallationen känslor och tankar.

– Det här är ju en känsloutställning. Cecilia säger själv att det här är en utställning som handlar om kropp och känslor, där känslorna ska få ta plats, där kroppen ska få ta plats och uppleva - för det politiska är också det personliga, återigen, säger Camilla Påhlsson som är verksamhetsledare på Konstfrämjandet Västerbotten som ställer ut verket av Cecilia Parsberg.

Parsberg är doktorand i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå, har jobbat i flera år med sitt projekt om tiggeri som yrke. Uppväxt som hon är i ett välfärdssamhälle med tanken att ingen ska behöva ligga på gatan.

– Mattan dras under fötterna – vad är det som händer? Jag blir upprörd och det var därför jag började. Jag tänkte att om jag reagerar så här kommer andra att göra det också

30 personer med erfarenhet av att antingen sitta på en trottoar och tigga - eller av att vara den som ger eller går förbi - har jobbat tillsammans med två kördirigenter under tre dagar och så har det videofilmats. 

I rummet mellan de som ger och de som tigger står betraktarna.

– Man kan komma hit förutsättningslöst, stå här med de egna känslorna man själv har.

Genom känslorna hoppas hon på fler samtal - hur hanterar vi ojämlikheten och rörligheten i Europa?

– Det är klart att jag önskar att vi ska prata med varandra så mycket som möjligt. Det här är en etisk fråga och etik måste man prata om, mycket. Hur ska vi veta vad som är rätt och fel, vi måste komma på det tillsammans, säger konstnären Cecilia Parsberg.