Handbollsproffset Dawid Nilsson minns tiden i IFK Skövde

7:15 min

Den polske handbolsspelaren Dawid Nilsson var en av de tongivande spelarna i IFK Skövde i början av 2000-talet. Han var med och spelade SM-final i Globen och vann elitseriens skytteliga säsongen 03/04. Vi möter Dawid i ett reportage inspelat i hans hemstad Gdansk.  

Dawid Nilsson är trots sitt svenskklingande efternamn född och uppvuxen i Polen. Han fastnade snabbt för sporten handboll och när det blev dags att vidga vyerna mot en proffskarriär tog Dawid sikte på den svenska elitserien. Han kontaktade flera klubbar varav en var IFK Skövde. Efter samtal, möten, videofilmer och provträningen blev det klart att Dawid skulle börja spela i IFK Skövde. År 2001 gick flyttlasset till Sverige och Skövde för makarna Dawid och Agata Nilsson.

Dawid blev snabbt en tongivande spelare i laget och figurerade högt upp i elitseriens skytteliga. Han trivdes både på och utanför handbollsplanen, lärde sig svenska språket och skapade många sociala kontakter.

Efter fyra år i Skövde lockade proffslivet ute i Europa och Dawid fick ett bra kontrakt i Spanien där han spelade i två år. Efter det följde en kort sejour i Danmark, sedan åter till Spanien och avslutningsvis två år i Frankrike. Dawid är nu tillbaka i sin hemstad Gdansk där han spelar i laget Wybrzeze Gdansk som ligger i polens högsta liga.

I samband med påsk passade vi på att ringa på dörrklockan till det nybyggda huset i kuststaden Gdansk där Dawid bor med sin familj frun Agata, döttrarna Paola och Emilia samt Yorkshireterriern Viggo.

Trots att det gått tio år sedan Dawid lämnade Skövde och Sverige kommer han fortfarande ihåg språket och pratar gärna svenska. Han berättar att han minns tiden i Skövde mycket positivt.
- Jag minns Skövde som min stad. Det var de bästa åren av mitt liv.

Bästa minnena från handbollsplanen är vinsten i Europacupen och SM-finalen i Globen. Utanför plan lyfter Dawid minnena från det sociala livet, alla vänner och kompisar.      

Dawid berättar också att han hela tiden tänkte att han bara skulle göra några år ute i Europa och sedan komma tillbaka till Skövde och Sverige men så blev det inte. Istället kan han nu se tillbaka på en proffskarriär från flera olika toppligor, något han har nytta av i sitt nuvarande lag.
- Jag fick frågan om jag ville hjälpa till att återuppbygga mitt gamla lag i Gdansk och jag tänkte varför inte? Vi startade i division 2, sedan direkt till division 1 och nu är vi i elitserien.
Dawid spelar själv i laget och är även fystränare.

I framtiden vill Dawid fortsätta med handbollen, gärna som tränare och han brinner för arbetet med ungdomar och fysträning. Han hoppas också på samarbete med lag utanför Polen.