
Premiär för film om förvaret i Flen
Idag är det Sverigepremiär för dokumentärfilmen Förvaret, filmen om Migrationsverkets förvar i Flen. Regissörerna vill problematisera ett system som innebär att människor blir inlåsta på obestämd tid, trots att de inte har begått något brott.
På förvaret i Flen sitter asylsökande inlåsta, många av dem i väntan på tvångsutvisning.
En av huvudpersonerna i dokumentärfilmen är Sami Hsini, som var inlåst på förvaret när filmen spelades in, men som nu har lämnat Sverige.
– Det är absolut jobbigaste är att du inte vet hur länge du ska vara där. Är det två månader, fyra, tio? Det är det värsta man kan uppleva, säger Sami Hsini när P4 Sörmland når honom i Tunisien.
Sami Hsini var inlåst på förvaret i Flen i fem månader. Han togs in där efter att han fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Migrationsverket misstänkte att han skulle hålla sig undan och vägra lämna Sverige när det var dags att flyga till Tunisien.
– Om jag vet att jag ska sitta kvar i tre månader så kan jag börja räkna ner, du vet åtminstone när du ska ut. Men just att du inte vet när du ska ut, det är det som är jobbigt, säger han.
Den andra huvudpersonen i filmen är Aina, som kommer från Östeuropa och vars identitet Migrationsverket vill utreda närmare. Hon skildes från sina fyra barn när hon fördes till förvaret, och hade suttit inlåst i ett halvår när filmteamet började filma henne.
– Det vi vill göra är att visa det absurda i att man faktiskt frihetsberövar folk som inte begått något brott, sade Anna Persson, som har regisserat filmen tillsammans med Shaon Chakraborty, i en intervju i P1-programmet Studio Ett tidigare i veckan.
Det är ännu inte klart om filmen kommer att visas i Flen.
Från och med idag kommer den att visas i bland annat Strängnäs och Katrineholm, men fler orter kan tillkomma, enligt Folkets Bio, som distribuerar filmen.