Helsingborg

Föräldrar följer barn in i vuxenlivet

4:11 min

Föräldrar lägger sig i sina vuxna barns universitetsstudier. Det här är ett allt vanligare fenomen på till exempel Campus i Helsingborg där lärare och annan personal flera gånger i veckan tar emot samtal från oroliga föräldrar.

–  I dag verkar det inte vara så ovanligt att föräldrar följer med och lägger sig i sina vuxna barns högre studier, säger Sinikka Neuhaus, utbildningschef på ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet.

Hon tror att det är oron som driver dem. Man vill sina barn väl och kan man hjälpa till så försöker man, även på universitetet.

Svårare att bli vuxen

En förklaring till den här förändringen tror Anders Persson, professor i Sociologi och utbildningsvetenskap vid Lunds universitet, är att samhället inte ser ut som det gjorde för 20-30 år sedan. Vägen till vuxenlivet är svårare och krokigare i dag. Och platserna till framgång och lycka upplevs vara färre.

– Socialt och ekonomiskt blir många vuxna senare idag. En del menar att man idag blir vuxn vid 28-30 års åldern. Och för mig som är född på 50-talet så blev man vuxen tio år tidigare, säger han.

Nyligen kom Arbetsmiljöverket ut med en rapport om att det är en stor stressfaktor för rektorer att föräldrar har åsikter om undervisningen och att de kräver svar direkt, rapporten gällde grundskolor. Så tydligen fortsätter fenomenet även om barnen blir vuxna och studerar vidare.

Inre drivkraft försvinner

Att man som förälder bryr sig och vill hjälpa sitt barn oavsett barnets ålder förstår både Sinikka Neuhaus och Anders Persson, men däremot är de båda tveksamma till om det i längden är bra för individen. 

– Det värsta och det sorgligaste i detta är att man berövar en ung människa deras "fighting spirit", alltså att någon annan axlar den rollen. Och jag tror att det på individnivå är oerhört bra att ha en inre drivkraft, säger Sinikka Neuhaus.

Anders Persson menar att fenomenet föräldrar som lägger sig i sina vuxna barns liv också säger något om den tid vi lever i.

– Det är en lång kö till de platser och aktiviteter som garanterar framgång i någon mening, och det är klart att föräldrar blir oroliga. Karriärerna tycks inte räcka till för alla dem som vill göra karriär via ett universitet, säger han.

Kommer öka

Och Sinikka Neuhaus tror att föräldrar som lägger sig i sina barns universitetsstudier är ett fenomen som kommer att växa.

– Vi lever i en tid där världen inte låter sig betraktas på ett enkelt sätt och då tänker jag mig att vissa gränser faktiskt suddas ut och jag tror inte världen blir enklare, och därför tror jag att det här växer, men det är bara en magkänsla, säger hon.