ULRICEHAMN

Galliano nära att dödas av polishund

1:40 min

Varje år orsakar polisens hundar skador på andra hundar och egendom. Dvärgpinchern Galliano skadades så allvarligt av en polishund att det krävdes akut operation för att rädda hans liv.

Har du råkat ut för något liknande? Tipsa oss på 033- 17 75 45 eller p4sjuharad@sr.se

Det var på Fredriksbergsvägen i Ulricehamn det hände. Vägen leder upp till Stadsparken där många hundägare rastar sina hundar. Dvärgpinchern Gallianos ägare var på väg dit, när polischäfern - plötsligt hoppade över staket på sin tomt och gick till attack.

Journalanteckningarna från djursjukhuset i Jönköping, där Galliano tvingades till akut operation, vittnar om allvarliga skador.

"Inkommer akut kl 11. Blev biten av en polishund. Tog bett över ryggen och skakade intensivt, bet flera gånger. Har blött mycket, husse har sett inävlvor hänga ut. Saknar stora hudområden på ryggen"

Gallianos ägare vill själv inte medverka i radio, händelsen är känslig på grund av grannsämjan. Ägaren berättar dock, att även om Galliano överlevde attacken så har hunden fortfarande men efter det som hände. Ägaren är också kritisk till att polishunden tilläts gå lös på sin tomt. Det var nämligen andra gången samma polishund gick på Galliano.

Attacken anmäldes och har utretts av riksenheten för polismål men förundersökningen lades ned. Polismyndigheten valde också att behålla den attackerande hunden som polishund.

– Han har inte varit aggressiv mot människor eller någonting annat, så vi valde att ha kvar honom i tjänst, säger Lars Lindgren, ansvarig chef vid polisen.

Men när det gäller ansvaret för attacken på Galliano är Lars Lindgren tydlig.

– Hundägaren, i det här fallet hundföraren, är inte oskyldig när en sådan här sak händer, det har ju varit någon anledning till att polishunden kunde ta sig ut. Tjänstehund eller privathund, det spelar ingen roll, ingen ägare är oskyldig, säger Lars Lindgren.

Betalar skadestånd varje år
P4 Sjuhärad har gått igenom polisens kostnader för skador som orsakats av polishundar. Åren 2009 till och med 2013 betalade polismyndigheten ut 311 000 kronor i skadestånd. Merparten handlar om sönderbitna kläder men det finns också exempel där polishundar bitit människor och andra hundar och där ersättning betalats ut.

Nyligen avgjordes ett fall där en hundägare i Sjömarken fick ersättning på cirka 7 000 kronor - en lös polishund, som inte var i tjänst vid tillfället, bet en privatpersons hund. Det krävdes veterinärvård och polismyndigheten stod för kostnaderna.

Det är lagen om tillsyn av hundar och katter som styr. Enligt den är det strikt ansvar som gäller, en hundägare vars hund orsakar skador ska stå för dessa. När det gäller polishundar finns dock undantag.
Till exempel om en polishund orsakar skador på en misstänks jacka, i samband med att denne har jagats och inte gett sig till känna för polisen.

– Då anses den personen ha "betett sig" och det blir svårt för den personen att få ut ersättning för en skadad jacka eller liknande, säger Jonatan Rosberg vid polisens rättsavdelning.

40 000 i veterinärkostnader
I fallet med dvärgpinchern Galliano i Ulricehamn blev skadorna mycket omfattande. Det krävdes akut operation på djursjukhuset i Jönköping. Veterinärkostnaderna uppgick till omkring 40 000 kronor. 

I det fallet var det dock inte polismyndigheten som stod för kostnaderna, utan den enskilde hundföraren. Attacken inträffade när polishunden inte var i tjänst och dessutom ägdes polishunden av hundföraren själv.

Totalt sett utgör dock skador orsakade av polishundar en liten del av polisens sammanlagda skadeståndskostnader. Varje år betalar polismyndigheten ut mellan 3,5 och 5,5 miljoner kronor i skadestånd.

– Det vanligaste vi betalar ut ersättning för är trasiga dörrar eller fönster, som polisen har sönder i sin utredande verksamhet och i sin hjälpande verksamhet, säger Jonatan Rosberg, vid polisens rättsavdelning.