Tommy Dahlman kandiderade för KD

0:59 min

Pingstpastorn Tommy Dahlman som igår uttalade sig om att homosexualitet är en synd nominerades till KDs riksdagslista till höstens val. Nomineringsordföranden menar att han inte diskvalificeras för kommande val.

Pingstpastorn och trollhätteprofilen Tommy Dahlman skrev i torsdags en debattartikel med 21 andra pingstpastorer där de hävdade att Bibeln är tydlig när det kommer till sexualitet - det är en synd.

Tommy Dahlman stod på riksdagslistan för Kristdemokraterna i norra västra götalands i fjol. Samtidigt står det på Kristdemokraternas hemsida att "...uttalanden som kränker HBT-personers människovärde strider mot vår ideologi"

Det var nomineringskommitténs ordförande Urban Eklund som i slutet av 2013 föreslog Tommy Dahlman som en lämplig kandidat. 

– Det är väldigt svårt att veta vad någon i framtiden kommer att säga.

Kan han bli aktuell för en ny nominering?

– Jag har svårt att se att han skulle diskvalificera sig på grund av det uttalandet. Det ingår ju i vårt samhälle och frihet att man har rätt att uttrycka sig så.

Sverigedemokraterna har vad de kallar en nolltolerans mot rasism. Har Kristdemokraterna en nolltolerans mot homofobiska uttalanden?

– Att man skulle vara åsiktspolis mot alla som står på listan, det ställer jag inte upp på. Då skulle det inte bli många kvar på listan. I ett parti har man olika åsikter men man samverkar ändå.