Polisen överbelastad - brottslingar går fria

2:43 min

Ett 30-tal anställda vid Polisen i Skaraborg har, eller ska, gå i pension de närmaste månaderna. Samtidigt hårdnar trycket på den personal som blir kvar när de som försvinner inte ersätts. En av dem som just nu drunknar i arbete är utredaren Marlene Andersson Wikman.

– Det gör ont i magen att behöva säga till målsägande att jag har ingen polis som kan utreda det här för tillfället, säger Marlene Andersson Wikman. 

Stöldgods blir kvar i polisens förvar istället för att lämnas tillbaka till ägarna och utredningar som egentligen är så gott som klara ochsom  skulle kunna sätta brottslingar i fängels,e fastnar på skrivborden i brist på arbetskraft som kan färdigställa dem. Det ringer i Marlenes telefon.

– Det finns flera ärenden där vi med enkla medel skulle kunna få en gärningsman dömd, men där vi inte har möjlighet att utreda just nu. 

Polisens omorganisation till en myndighet är en förklaring till att nyrekryteringar skjutits på framtiden i Skaraborg. En annan är det behov av poliser som uppstått i Göteborg efter de många gängskjutningarna.

Dessutom har rekordmånga rutinerade utredare valt att hoppa av och pensionera sig i förtid. Att de inte ersätts snabbt är konstigt, tycker Marlene Andersson Wikman.

– De har varit födda de här årgångarna i 60-65 år. Någon borde ha koll på att de går i pension. 

För Marlenes egen del har situationen inneburit att hon tvingats lämna sin tjänst som ungdomsutredare, ett vanligtvis prioriterat område. Istället samordnar hon nu andra utredningar. Samtidigt slutade kanslisten för ett tag sedan. Högarna med ogjort växer.

– Det här är ett tjugotal som jag inte hunnit gå igenom. Det är inflödet varje dag. 

Totalt 52 poliser, mest utredare, och ytterligare ett stort antal civila kan komma att pensionera sig i år, om trenden fortsätter. Det är över en femtedel av den skaraborgska polisen. Yvonne Kärnheim Bengtsson är Polisförbundets ordförande i Skaraborg.

– Man har inte tagit det här på fullaste allvar.

Nu är det en ny organisation - ska det inte vara lite knixigt då?

– Det var väldigt bråttom i början på den här omorganisationen, nu känns det som att det inte riktigt landar, säger Yvonne Kärnheim Bengtsson.