Tyska Tröglitz förknippas med flyktinghat

2:25 min

Den lilla staden Tröglitz i östra Tyskland har de senaste veckorna blivit en symbol för en allt hätskare ton om den tyska flyktingpolitiken. Först avgick borgmästaren i staden efter hot, sedan anlade någon en brand i det som skulle bli ett asylboende i stan.

Stämningen är dämpad i Tröglitz.

– Vi är den värsta tyska byn i hela världen nu, säger Andreas Schnapka där han står och tittar på fotboll.

– Vad som hänt är egentligen för djävligt, de människorna som skulle komma hit söker ju skydd och är som vi, du och jag och mina vänner här, säger han.

Det är idylliskt på den lilla idrottsplatsen. Det grillas, det sippas på öl och småpratas, koltrasten sjunger i träden.

Men några hundra meter bort påminner vaktande polispatruller framför huset där den avgångne borgmästaren bor, och framför den svårt brandskadade flyktingförläggningen, om helt andra stämningar.

40 flyktingar skulle ha flyttat in hyreslängan på huvudgatan i maj, men efter veckor av protester, bland annat pådrivna av en känd lokalpolitiker från det högerextrema partiet NPD, eskalerade situationen natten mot påskafton med att någon eller några tände eld på det färdiga asylboendet.

På polisens dörr i Tröglitz kan man läsa att polisen har bevis för att det är ett attentat och att den som kan ge avgörande upplysningar om vem som gjorde det belönas med uppemot 200 000 kronor.

– Först var vi 30, sedan 70, och nu är kyrkan full.

Det säger Margot Pigors som är med och arrangerar så kallade fredsböner i Tröglitz kyrka för flyktingmottagandet.

Hon menar att en majoritet av de 2 700 invånarna ändå är för att flyktingarna kommer till Tröglitz, men att många är rädda för att stå upp för det.

Trots branden står delstatspolitikerna fast vid att 40 flyktingar ska komma till orten. Först tio i privata lägenheter och senare allihop. För det har den ansvarige politikern mordhotats.

Händelserna i Tröglitz har fått stor nationell uppmärksamhet och liknande protester har funnits på flera håll i landet.

Flyktingströmmen till Tyskland ökade väldigt förra året och väntas öka än mer i år och högerextrema krafter har utnyttjat situationen.

Men andra i debatten kritiserar också regeringen Merkel och menar att de varit för dåligt förberedda på de ökande talen.

Regeringen har efter händelsen i Tröglitz tillsatt en arbetsgrupp som ska se över hur kommunerna ska få bättre stöd med flyktingmottagningen.

Men i Tröglitz är skadan redan skedd, tror de som kämpar för flyktingarna.

– Flyktingar kommer att känna att de inte är välkomna, det blir en stor belastning för dem, säger Werner Pigors.