Ryssland reagerar på nordiskt försvarssamarbete

1:21 min

Ryssland reagerar nu på planerna om ökat försvarssamarbete mellan de nordiska länderna. Det ryska utrikesdepartementet säger i en kommuniké idag att det som oroar Moskva mest är att Sverige och Finland håller på att närma sig NATO.

Det var i en gemensam artikel i fredags som försvarsministrarna i Sverige, Finland, Norge och Danmark samt Islands utrikesminister redovisade planer på ökat militärt samarbete länderna emellan.

Man sa uttryckligen att orsaken till det är Rysslands aggressiva agerande på senare tid, bland annat i Ukraina. Det här har fått utrikesdepartementet i Moskva att idag kritisera de nordiska länderna för att, som man säger, ha slagit in på en antirysk kurs.

Det kommer att undergräva de hittills konstruktiva förbindelserna med Ryssland, sägs det vidare. Det som väckt störst motvilja är uppenbarligen att Sverige och Finland planerar närmare samarbete med NATO-länderna Norge och Danmark.

Tendensen att Sverige och Finland närmar sig NATO bara förstärks och det är speciellt oroande, säger ryska UD som också hävdar att allmänheten i Norden har utsatts för en aggressiv, underförstått antirysk, propaganda på senare tid.

Relationerna mellan Sverige och Ryssland är närmast på fryspunkten och att Moskva skulle reagera på den artikel som försvarsminster Peter Hultqvist skrev under kommer inte oväntat.

Frågan är om Ryssland kommer att gå vidare med några konkreta påtryckningar mot Sverige för att visa sitt missnöje.