Bekräftat: Hillary Clinton ställer upp i presidentvalet

1:56 min

Efter lång väntan meddelade Hillary Clinton på söndagskvällen att hon kommer att ställa upp i presidentvalet 2016. Beskedet var väntat till tidigare ikväll - men efter flera läckor senarelades tillkännagivandet.

Nu är det formellt klart att Hillary Clinton ställer upp i presidentvalet 2016. Beskedet väntades på sociala medier tidigare ikväll, men efter att för mycket uppgifter läckts ut senarelades beskedet.

– Det kom inte via henne själv. Det var ju väntat att komma på sociala medier för ett antal timmar sedan, men nu kom det istället i ett mail från hennes kampanjledare John Podesta riktat till de som jobbat med henne 2008. Där stod det "Saken är klar, Hillary kommer försöka bli president", säger Ekots USA-korrespondent Agneta Furvik.

Uppgiften om att tillkännagivandet skulle ske på Twitter kom i fredags i amerikansk media - och väntan var spänd under söndagskvällen.

– Sällan har väl så många kameror och ögon varit fokuserade på en sida på internet så länge, säger Agneta Furvik.

I mejlet från John Podesta meddelas även att Hillary Clinton härnäst kommer att besöka Iowa och sedan hålla ett evenemang för att sparka igång kampanjen.

På hemsidan hillaryclinton.com, som gjordes officiell på söndagskvällen, har Clinton även lagt upp en video där hon berättar om varför hon ställer upp som presidentkandidat för andra gången.

I filmen säger hon bland annat:

– Vanliga amerikaner behöver en ledare och jag vill bli den ledaren.

Ända sedan hon slutade som utrikesminister i februari 2013 har medier och bedömare behandlat henne som Demokraternas främsta kandidat inför valet 2016.

I princip finns ingen demokratisk motkandidat som vill tävla med Clinton. Avståndet till den närmaste presumtiva medtävlaren, Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, är hisnande 48 procentenheter, enligt oberoende Real Clear Politics.