
Sverige först i världen med förbud av barnaga
Under 1970-talet började barnaga att debatteras på allvar i Sverige. Barn hade till skillnad från vuxna inget skydd mot att bli misshandlade. 1979 skrevs lagen mot barnaga in i föräldrarbalken – den första lagen av sitt slag. Lagen hånades av omvärlden men idag har 43 länder förbud mot barnaga.
I Öppen Kanal från 1978 diskuterades lagförslaget med lyssnarna. Många svenska föräldrar var kritiska till lagen, eftersom de ville ha fortsatt rätt att smiska sina olydiga barn. 22 år efter lagen gjorde Tendens ett program om vad lagen mot barnaga betytt och där berättar bland annt Maria om en barndom präglad av slag och hot.
I mars 1971 blir en treårig flicka dödad av sin styvpappa i en förort utanför Stockholm. Flickans död leder till starka reaktioner, bland annat görs en utställning på Kulturhuset i Stockholm med svartvita bilder som visar barn som utsatts för vuxnas våld. Det blir startskottet för BRIS, organisationen Barnens Rätt i Samhället som bildas i september 1971 och vars främsta mål är att få till ett förbud mot barnaga. 1980 öpnnar BRIS Barnens hjälptelefon som sen utvecklas med chatt och mejl. I programmet Familjespegeln 1971 besöker man utställningen i Stockholm och talar med arrangörerna av utställningen barnboksförfattaren Gunnel Linde och journalisten Berit Hedeby.