Växjö

Burger King i Växjö har registrerat sina kunder i smyg

1:21 min

Via en kameraliknande apparat på en stolpe utanför Burger King i Växjö har information om kunderna samlats in. Vad syftet är och hur informationen används är oklart.

Har du sett kameror på andra platser i länet som du reagerat på? Tipsa oss! Ring 0470-10700 eller mejla nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

I cirka en månads tid har Burger King i Växjö haft uppe en kameraliknande apparat på sin parkering. Något som kunderna reagerar på:

– Varför gör dem det, vad har det för syfte? Är det för deras trygghet eller? Fast det är inte okej ändå, säger en av gästerna vi möter utanför Burger King.

Vi vände oss till Burger King för att få veta vad det är för apparat. Övervakar man sina kunder med en kamera eller vad används den till? Svaret vi får är att de själva inte vet så mycket om apparaten förutom att den skall kontrollera deras försäljning genom att dokumentera bilarnas registreringsskyltar.

Den ansvariga på Burger King säger också att detta inte är något de informerar sina kunder om och hänvisar till företaget NSP som är ansvariga för apparaten.

– Det känns nästan lite integritetskränkande tycker jag, för de kollar upp mitt regnummer och var jag kommer ifrån, det ska de egentligen skita i, jag kommer in för att köpa en hamburgare, sen var jag är från har inte med saken att göra, säger en annan gäst P4 Kronoberg pratat med.

Företaget NSP väljer att inte kommentera detta och vi har även under flera dagar sökt Burger King Scandinavia för en intervju men de väljer att svara via mejl istället. Det är inte en kamera säger Burger King utan en sensor som scannar bilnumret och därigenom tar reda på var gästen kommer från rent geografiskt.

Någon ansökan till Länsstyrelsen om att få använda sig av kameraövervakning har inte kommit in men det är inte heller säkert att den här typen av apparat är otillåten säger Lisa Sund som är länsjurist.

– Det beror på hur bilderna ser ut och på vilket sätt den fotograferar, så det kan jag egentligen inte svara på förrän vi har tittat närmare på det.