Enklare för tjejer att ta motorcykelkörkort - här är fler saker som varit anpassade för män

Det kommer bli lättare för kvinnor att ta körkort för motorcykel. För nu ändrar Transportstyrelserna förutsättningarna för att det ska bli mer rättvist.

Från den 1 maj kommer det bli enklare för tjejer att ta körkort för motorcykel. Transportstyrelsens ändringar kommer lägga mindre fokus på manöverprov i låghastighet och mer på hur bra förarna klarar trafiksäkerheten.

– Andelen tjejer som godkänns är mycket lägre än killar. Det har berott på manöverprovet du måste göra i lågfart. berättar Maria Nordqvist som är politisk sekreterare på Sveriges Motorcyklister.

Hon förklarar att manöverprovet ställer till det för folk som är lite kortare och menar att det är därför kvinnor har haft svårare att klara provet. Men efter att Transportstyrelsen förändrar körprovet kommer även kvinnor ha lättare att ta körkortet.

"Anpassad efter män"

Det här är bara en av de saker i samhället som är anpassade efter män. Maria Göransdotter, som är prefekt på Designhögskolan på Umeå Universitet, berättar att det exempelvis finns arbetsplatser som är designade åt ett av könen.

– Mycket medicinsk utrustning inom sjukvården, som är en ganska kvinnodominerad sektor, är anpassade efter män. Där hittar man utrusning som är anpassad efter en mans grepp och det ökar till exempel risken för felhantering, förklarar hon.

"Sverige blir bättre och bättre"

Maria Göransdotter menar att det är viktigt med anpassad och inkluderande design. 

– Man borde tänka efter vem man designar för. Man ska inte nöja sig med att tänka kvinnor och män, utan måste börja tänka på till exempel äldre, funktionsnedsatta och dylikt, säger hon.

Hon förklarar också att det är något Sverige har blivit bättre på.

– Vi är ganska duktiga på något som kallas "design för alla". Om vi börjar tänka bredare i vår design kommer det inkludera flera. Då kommer det bli bättre för alla, avslutar hon.