Klart: Ryssland levererar vapensystem till Iran

1:31 min

President Putin gav idag klartecken till att Ryssland kan leverera ett avancerat luftvärnssystem till Iran, något som väst och Israel hittills motsatt sig. Leveranserna är ett led i att Ryssland nu försöker öka de ekonomiska kontakterna med Iran.

Luftvärnssystemet heter S-300 och kan skjuta ner både flygplan och robotar. Ryssland var på väg att sälja det till Iran redan tidigare - men 2010 beslöt den dåvarande presidenten Dmitrij Medvedev att stoppa leveransen - och det efter hårda påtryckningar från bland annat USA och Israel.

Men idag beslöt president Putin att förbudet ska hävas så nu är det alltså fritt fram igen att exportera robotarna.

S-300 anses vara ett av de mest avancerade luftförsvarssystemen i världen och USA och Israel var emot att Iran skulle få det - eftersom det skulle göra det hart när omöjligt att angripa landets kärnenergianläggningar i och med att de anfallande flygplanen och robotarna i så fall skulle löpa stor risk att bli nerskjutna.

Men nu finns det ett preliminärt avtal om Irans kärnenergiprogram, som ska göra det omöjligt att det används för att tillverka kärnvapen, och då anser man uppenbarligen i Moskva att det inte längre är något problem med att leverera S-300 - eller eventuellt något av de ännu mer avancerade system som tagits fram i Ryssland de senaste åren.

Ledarna i Moskva hoppas att det ekonomiska utbytet mellan länderna ska öka kraftigt när och om sanktionerna mot Teheran avskaffas.

Ett första exempel på det är att Ryssland nyligen börjat leverera spannmål och industriprodukter till Iran i utbyte mot olja.