Allt fler små barn har surfplatta

1:48 min

Var tredje svensk tvååring använder internet flera gånger i veckan. På tio år har den genomsnittliga åldern för nätdebut gått från nio till tre år. Det visar en färsk undersökning från Statens medieråd som Ekot tagit del av.

Undersökningen om ungas medievanor görs med jämna mellanrum sedan tio år tillbaka och barn, ungdomar samt deras föräldrar tillfrågas om exempelvis mobilanvändning och spelande.

För första gången sedan 2005 upptäckte Statens medieråd att allt färre barn och ungdomar har egna eller tillgång till datorer.

– Det förvånade oss väldigt mycket först. Men så insåg vi ganska snabbt att det beror på att man istället använder surfplattor. Så räknar man ihop datorer och surfplattor så ökar teknikinnehavet, säger Ulf Dalquist på Statens Medieråd.

Utöver att surfplattor blivit allt vanligare så har spelandet ökat något bland flickor. Hilda Linde, 11, i Nyköping brukar använda sin mobil till att ringa, skicka meddelanden - och spela. Favoritspelet brukar vara svårt att låta bli att sitta för länge med.

– Man kan inte riktigt släppa det, man blir rätt frustrerad när man inte lyckas för det är rätt svårt.

Iman Abdulwahab, 17, i Kista brukar däremot inte spela särskilt mycket alls - något som bekräftas i undersökningen där spelandet bland tonårstjejer är betydligt mindre än bland killar i samma ålder.

– Tjejer mognare lite snabbare så det kan bero på det, säger Iman.