USA

15 miljoner fått vård genom Obamacare

2:49 min

President Obamas omstridda sjukvårdsreform har hittills gett närmare 15 miljoner tidigare helt oförsäkrade amerikaner tillgång till hälso- och sjukvård. För en del amerikaner innebär reformen ett ovälkommet tvång, för andra är den en skänk från ovan.

– Min mamma var helt oförsäkrad i kanske... ja kära nån... 15, eller till och med 20 år, och den här reformen har verkligen betytt mycket för henne, och för mig, berättar Chelsea Barnes, en ung sydstatstjej som nyligen flyttat till Maryland.

För Chelseas mamma hemma i Alabama har reformen inneburit läkarvård, behandling och mediciner för både svår blödarsjuka och flera diskbråck. Det har lett till att hon kunnat börja arbeta igen, för första gången på åratal.

– Så det här är jättestort för oss, hennes levnadsstandard har blivit så mycket bättre, säger Chelsea.

– Och när mamma en dag berättade att hon först varit hos doktorn och sedan kunnat hämta ut mediciner fick jag en sån lyckochock att jag var tvungen att sätta mig ner, skrattar Chelsea.

Chelsea och hennes mamma tillhörde för några år sedan dom runt 45 miljoner amerikaner som då var helt oförsäkrade.

Numera tillhör de istället de närmare 15 miljoner som sedan reformen rullade igång häromåret haft råd att skaffa en sjukförsäkring med hjälp av subventioner.

Och enligt en ny stor kartläggning från Gallupinstitutet har nästan nio av tio vuxna amerikaner nu någon form av skydd, som sänker de egna kostnaderna vid sjukdomar och skador.

Chelsea Barnes var först skeptisk till reformen och höll med dom som tycker att den är ett oamerikanskt ingrepp i enskildas valfrihet och privatliv, dels för att den som inte skaffar försäkring kan tvingas betala en straffavgift, dels för att det anses alltför socialistiskt inspirerat att låginkomsttagare får lägre försäkringspremier medan andra får betala mer.

– Ja, jag var emot reformen först, men sen kollade jag upp den mer och det är jag glad för nu, säger Chelsea.

Men motståndet lever ännu starkt mot den sjukförsäkringslag som även presidenten själv numera kallar för Obamacare, det som först enbart var ett skällsord.

Republikanerna lovar att nästa år än en gång göra Obamacares avskaffande till en högt prioriterad valfråga, och även en del demokrater är kritiska till det krångel, den byråkrati och de ökade kostnader för småföretag som reformen anses ha fört med sig.

USA:s högsta domstol har flera gånger prövat, justerat och ändrat i lagen, och i sommar är det dags igen.

Rättsfallet drivs av krafter som hoppas att en särskild formulering i lagtexten ska tolkas som att försäkringssubventionerna kan begränsas, vilket om HD ger dom rätt skulle kunna leda till det dom strävar efter, att Obamacare helt kollapsar.