Arbetsförmedlare lägger mer tid på att kontrollera arbetslösa

3:55 min

Arbetsförmedlare lägger idag allt mer tid på att kontrollera arbetslösa istället för att förmedla jobb. Det menar Roland Paulsen, sociolog vid Lunds Universitet, som har skrivit en bok om Arbetsförmedlingen, efter att ha följt arbetet där under ett halvår.

– Tidigare hjälpte man arbetslösa genom att berätta vilka jobb som var lediga. Idag är detta en automatiserad tjänst med Platsbanken på nätet. Det behövs inte många anställda för att få Platsbanken att lägga upp på nätet. Det nya som har tillkommit är kontroll, att man kontrollerar de arbetslösa i allt högre utsträckning, säger han.

Av de arbetslösa som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen är det bara fem procent som får jobb med hjälp av en arbetsförmedlare. I Västernorrland innebär det att de cirka 200 arbetsförmedlare som jobbar idag i snitt kommer att förmedla ungefär 4-5 jobb i år. Resten av deras arbete går till administration, att hjälpa arbetslösa in i olika åtgärdsprogram och att rehabilitera sjuka.

– Det är bättre att folk inom vården får ägna sig åt detta. Om Arbetsförmedlingen ska kontrollera arbetslösa ska man vara öppen med att det är syftet med organisationen, så förvänta er inte att ni ska få hjälp härifrån.

Arbetsförmedlingen omsätter idag 72 miljarder kronor, vilket är 10 miljarder mer än vad staten lägger på vård i Sverige. Vården är förvisso allra mest finansierad av landstinget, men Roland Paulsen vill ändå i sin bok visa på vad arbetslöshet och arbetsförmedlingen kostar staten.

– Det visar ändå på statens prioritreringar. Det jag försöker visa med siffrorna är att det är dyrt att kontrollera arbetslösa. Det är en dyr kontrollaparat som kostar samhället enorma summor.