Växjö

Här tas apparaten ner från Burger King

1:12 min

Efter uppmärksamheten från P4 Kronoberg har Burger King i Växjö nu tagit ner den kameraliknande apparaten. Men länsstyrelsen väljer trots det att starta ett tillsynsärende.

Har du sett kameror på andra platser i länet som du reagerat på? Tipsa oss! Ring 0470-10700 eller mejla nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

– Det har vi gjort för att vi har fått uppgifter om att det finns en övervakningskamera uppsatt och Burger King saknar tillstånd till kameraövervakning. Därför har vi startat ett tillsynsärende säger Josefin Gällerspång, länsjurist.

Tillsynsärendet har startats efter tips från allmänheten från flera håll.

Burger King skriver till P4 Kronoberg att det rör sig om en smartsensor och inte en kamera men Josefin Gällerspång menar att hittills på de uppgifter de fått in kan de inte utesluta att det inte rör sig om någon personlig övervakning.

När P4 Kronoberg börjar undersöka och ställa frågor om den kameraliknande apparat som Burger King i Växjö har haft uppe väljer man helt plötsligt att ta ner apparaten. Vi har i flera dagar försökt att nå Burger King Scandinavia för en kommentar men de väljer istället att hänvisa oss till Facility Labs som är tekniskt ansvariga för kameran. När vi försöker nå Facility Labs väljer de också att inte uttala sig i ärendet.

Hur gör ni en utredning nu när kameran är borta?

– Det är någonting vi får ta ställning till nu när vi ska gå vidare med det här ärendet, säger Josefine Gällerspång.