Vapen ska dras bort från östra Ukraina

1:34 min

Ytterligare vapen ska dras bort från frontlinjen i östra Ukraina för att ge den sköra vapenvilan en chans att fungera. Det kom bland annat Ukrainas och Rysslands utrikesministrar överens om vid ett möte i Berlin sent igår kväll. De senaste dagarna har striderna intensifierats.

Hittills har det förekommit en överenskommelse om att alla vapen med en kaliber på mer än 100 mm ska dras tillbaka långt från fronten så att de inte kan nå över till den andra sidan. Det handlar om tunga kanoner och stridsvagnar.

Vid mötet i Berlin där utrikesministrarna från Ukraina och Ryssland men också från Tyskland och Frankrike medverkade beslöt man att utvidga det och att även pansarfordon och artilleripjäser med mindre kaliber ska innefattas.

Men det verkar också vara det enda riktigt konkreta man kom fram till. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier gjorde klart att mötet präglats av stora motsättningar, och då förstås mellan Ukraina och Ryssland.

De Moskvastödda separatisterna deltog inte i mötet men de är beroende av Ryssland för vapenleveranser. Frågan är förstås om den nya uppgörelsen kommer att hållas.

Den hittillsvarande vapenvilan har visserligen på det hela taget iakttagits men det har varit ständiga brott. I helgen var det till exempel mycket hårda strider med tunga vapen, bland annat vid den totalförstörda flygplatsen i staden Donetsk.

Känslan är att omfattande strider kan blossa upp när som helst igen. Utrikesministrarna beslöt också att den obeväpnade övervakning som europeiska säkerhetsorganisationen OSSE gör av vapenvilan ska förstärkas.

Ukraina vill egentligen att en internationell beväpnad fredsbevarande styrka ska placeras ut i området men det motsätter sig Ryssland.