Barnens vecka: 50 timmar på förskolan

1:36 min

Ett av 20 förskolebarn i Skaraborg går 50 timmar eller mer på förskolan varje vecka. Det visar P4 Skaraborgs granskning. För lärarna innebär det att man får mindre tid per barn och att man är mer utomhus.

– Det vi försöker göra är att vara ute mycket. Inte bara för att man måste vara ute för att det är mycket barn, utan man mår bra av det, säger Maria Holmén, förskollärare i Skövde.

Ute på gården leker barnen med fullt engagemang. En del av dem kommer bli hämtade snart, men för andra är det många timmar kvar innan mamma eller pappa kommer.

Det visar vår granskning där vi frågat kommunerna hur många barn som är i förskolan 50 timmar eller mer i veckan. Resultatet visar att nästan sex procent eller fler än var tjugonde barn i Skaraborg är på förskolan minst 50 timmar i veckan.

För de barnen betyder det sena dagar, men de sena timmarna kan också betyda andra aktiviteter.

– Man kan samla barnen på ett annat sätt. Man läser eller om man är ute sätter man sig och äter frukt, säger Maria Holmén, förskollärare i Skövde.

Maria Holmén säger att allt fler barn har långa veckor på förskolorna och det ställer nya krav på hur man bemannar förskolorna. Men att långa dagar påverkar barn annorlunda än vuxna, tror hon inte.

– Oavsett om du är barn eller vuxen är du trött om du varit på din arbetsplats eller förskolan i tio timmar.