Polisen gjorde långbesök hos EU-migranter

1:44 min

Polisen har genomfört en tre veckor lång insats vid Moheds camping utanför Söderhamn som utvecklats till ett centrum och samlingsplats för EU-migranter som söker försörjning i Gävleborg. Insatsen har varit mer kontaktskapande än brottsbekämpande, uppger polisen.

Insatsen utformades som en trafikkontroll, trots att syftet egentligen var större än så. Det berättar poliskommissarie Lars Lindeberg, insatsledare under de tre veckorna i Mohed strax före påsk:

– Vi hade en stor trafikkontroll och kontrollerade då alla bilar som kom från Moheds camping, men även andra bilister, säger han.

Varför var bilarna från Moheds camping särskilt intressanta?

– Ja, orsaken till det är att många EU-migranter bosatt sig permanent på campingen och vi ville få en bättre bild av hur det såg ut där, säger Lars Lindeberg.

Polisen ville få kontakt

Att få ökad kunskap om EU-migranterna faktiska situation och orsak till att de sökt sig till Sverige - det var den här gången emellertid betydligt viktigare än att slå ner på en och annan fordonsbrist eller utgånget körkort förklarar Lars Lindeberg.

– Genom att vi betecknade det som en "insats" och hade en tolk med oss, så kunde vi ta oss mer tid till en bra dialog och en djupare kontakt med migranterna. Syftet var att skapa förtroende, att de skulle få förtroende för polisen, säger Lars Lindeberg.

Vittnade om människohandel

Polisinsatsen hade också en mer dold agenda - nämligen att förebygga människohandel och tvångsarbete, alltså just det slags brott som Gävleborgspolisen faktiskt var först i Sverige med att avslöja bärplockningssäsongerna 2009 och 2010. När polisen nu tog sig tid, berättade också en av migranterna på Mohed att sådant tvång fortfarande förekommer, säger Lars Lindeberg:

– Vi satt länge och pratade med mannen tillsammans med tolken och det byggde upp ett sådant förtroende att han själv berättade vad som hänt. Det var något slags tvång eller vilseledande som fört honom till Sverige, säger Lars Lindeberg.

Tigger och plockar bär

Att bärplockare kommit till Mohed är alltså känt sedan tidigare. Däremot har det nu blivit tydligare att EU-migranterna söker andra sätt att klara uppehället utanför den korta bärsäsongen. 

– Det vi lärde oss under insatsen var att en del av de som i dag sitter och tigger senare har för avsikt att i stället plocka bär, säger Lars Lindeberg.

Det finns alltså ett samband mellan de två sätten att försörja sig?

– Absolut! Det gör det, konstaterar Lars Lindeberg.