Storbritannien kan stå inför politiskt kaos

1:59 min

Valkampanjen är i full gång. Vår korrespondent Staffan Sonning är i Skottland för att ge en bild av det mest svårtippade brittiska valet på decennier. Och det finns svenska paralleller i valretoriken.

Premiärminister David Cameron döpte i går om beskrivningen av det konservativa partiet Tories till "arbetarnas parti". Men beskrivningen tas emot med skepsis i Skottland.

– Jag tror att de flesta britter betraktar det Cameron sa som ett sjukt skämt, säger Willie Bain. Han är skuggminister för Skottland i oppositionspartiet Labours skuggregering.

Jag följer honom på några timmars dörrknackning i hans valdistrikt i nordöstra Glasgow.

David Cameron lade i går fram det konservativa tory-partiets valmanifest, och han lanserade då också en ny beskrivning av partiet som genast fick stor uppmärksamhet i de brittiska mediernas valbevakning.

– Vi är de arbetande folkets parti, som erbjuder er trygghet genom alla skeden i livet, sa David Cameron i går.

Han utlovade bland annat fördubblad betald barnomsorg och statliga subventioner för dem som vill köpa loss de hyreslägenheter de bor i. Men Willie Bain ar inte imponerad.

– Vi har sett den värsta minskningen av lönerna på 140 år under den här premiärministern och finansministern, säger Willy Bain.

Den brittiska valkampanjen är i full gång. Och utgången är mer svårtippad än någon kan påminna sig. I centrum står Skottland. Skottland har varit oppositionspartiet Labours starkaste fäste, men nu har något hänt. Enligt alla opinionsundersökningar strömmar skottarna över till det vänsterinriktade nationalistpartiet SNP.

Labour kan komma att förlora två tredjedelar av sina skotska platser i parlamentet. Samtidigt ser det EU-fientliga och invandringskritiska missnöjespartiet Ukip ut att för första gången ta sig in i parlamentet. Storbritannien kan stå inför ett politiskt kaos.