Piratpartiet – Störst på Island

3:49 min

På Island har man i den senaste opinionsundersökningen sett att Piratpartiet gått om alla andra och blivit störst. Men hur kan ett parti som är så litet på andra ställen bara ta över?

Den nu sittande regeringen på Island med Självständighetspartiet i centrum svek tidigare i år ett löfte om att hålla folkomröstning kring huruvida Island ska kandidera till EU-medlemskap eller ej. Det sveket syns nu på nya opinionsundersökningar där Självständighetspartiet tappar rejält, och samtidigt kliver Piratpartiet upp kraftigt.

– Jag tror att det framförallt har att göra med att man inte älskar de andra partierna, berättar Islandsexperten Anders Svensson. Opinionen är egentligen emot EU, men det många som vill ha folkomröstning. Och dom som driver den linjen tydligast är Piratpartiet. Många som känner sig svikna av andra partier väljer då kanske att gå till Piraterna.

Även om Piratpartiet är störst bland unga så är siffrorna ganska höga från de äldre röstarna. Bland röstare åldern 18-49 så är röstprocenten för Piratpartiet hela 37,7 procent. Medan siffran bland äldre är 19,4 procent.