Rödgröna vill stoppa snuslukt

2:11 min

Det ska bli förbjudet för anställda i Uppsala läns landsting att lukta snus.

Vad tänker du om förslaget?

Det är den rödgröna majoriteten som vill utvidga det rökförbud som i dag råder i landstingets lokaler till att även omfatta snuslukt. Inte heller patienter eller besökare ska tillåtas lukta snus, och inte heller busschaufförer i kollektivtrafiken. Vi hör Vänsterpartiets landstingsråd Sören Bergqvist.

– Jag tycker att det är ett rimligt och mänskligt krav från både anställda och andra människor att man ska slippa rök- och snuslukt, säger Sören Bergqvist (V).

Är det ett snusförbud i landstinget som ni vill ha?

– Nej. Vi vill bespara patienter – men även andra kunder och brukare och medarbetare – rök- och snuslukt i våra verksamheter.

Enligt landstingets nuvarande tobakspolicy är det förbjudet att röka på arbetstid och i landstingets lokaler. Men nu är tanken alltså att också snuslukt ska förbjudas inom landstingets verksamheter. Inte uttryckligen snusande i sig, men snuslukt. Och i det förslag som tagits fram blir det inte tillåtet heller för besökare eller patienter att lukta snus.

– Alla som vistas i våra lokaler måste ta del av dem och följa dem, säger Sören Bergqvist.

Landstinget har ju också hand om kollektivtrafiken. Får busschaufförerna lukta snus?

– Som passagerare ska man inte behöva utsättas för snuslukt. Policyn gäller även för våra bolag, så är det.

Får passagerarna i kollektivtrafiken lukta snus?

– Ja, det kan vi nog inte råda så mycket över. Lite förnuft får vi använda i tillämpningen av en sån regel.

Om man märker att nån inom landstinget luktar snus, ska man skvallra till sin chef då?

– Skvallra och skvallra, men man ska väl påpeka vilka regler som gäller.

I den politiska oppositionen är moderaternas Robin Kronvall inte särskilt förtjust i förslaget.

– Snusande drabbar inte tredje person på samma sätt som rökning. Jag tycker att det här ska vara ett individuellt beslut. Och hur ska det kontrolleras? Det här innebär i praktiken att inte heller våra medarbetare på bussar och tåg får snusa. Jag tycker att det är lite fel fokus. Det här landstinget är i skriande behov av politisk styrning i stora frågor, men än så länge har vi bara bevittnat formfrågor och detaljstyrning mot individer. Nej, jag har svårt att se hur det här ska kunna kontrolleras och hanteras i praktiken, säger Robin Kronvall (M).

Före sommaren hoppas landstingsledningen kunna ta beslutet.