Ny hashtagg ska tipsa om mångfald i litteratur

1:43 min

För att öka mångfalden på svenska bibliotek och skapa en större diskussion om mångfald i litteraturen lanserar nu Bibliotekstjänst en hashtagg #mångfaldilitteraturen. Meningen är att man ska tagga inlägg på sociala medier som Twitter och facebook med #mångfaldilitteraturen.

Tanken är att hashtaggen ska öppna upp för diskussioner om mångfald inom litteratur i Sverige på olika sociala medier.

– Vi hoppas att alla som vill vara med och diskutera hur viktigt det är med mångfald i litteraturen ska tipsa varandra, diskutera mångfald och dela med sig av metoder för att lyfta mångfaldsfrågan och andra perspektiv på sina bibliotek, men även i sin privata bokhylla.

Vad är det man ska tipsa om då?

– Jag tänker att man känner att det är ett perspektiv som fattas på det bibliotek man brukar gå till, så tar man till exempel en bild på sig själv och boken och berättar lite kort vad det handlar om och förklarar varför den borde synas lite mer i biblioteken.

Iden till den svenska hashtaggen kommer från USA. Där skapades en hashtagg förra året som hette We need diverse books. Den hade sitt ursprung i en efterlysning på Twitter som tog upp frågan om böcker med andra perspektiv än den vita normen. Men vad som är mångfald här i Sverige vill Björn Gadd inte specificera.

– Vi på BTJ vill inte rama in begreppet mångfald, vi vill att det ska vara upp till var och en. Det ska vara upp till mottagaren att bestämma vad som är mångfald. Är det nåt perspektiv man tycker saknas så ryms det inom mångfald.

Den svenska hashtaggen kommer att lanseras när Internationella Bokmässan i Botkyrka drar igång nästa vecka.

Efter ett år är den amerikanska hashtaggen fortfarande aktiv och det hoppas Björn Gadd ska ske också i Sverige.

– Vi hoppas ju att vår hashtagg ska bli en organisk guldgruva för den som vill utöka sitt eget perspektiv och höja blicken.