Rubinsteins essäer om frihet

2:18 min

Den ryske författaren Lev Rubinstein kommer ut med ny bok på svenska, "Ryska dagsedlar". Rubinstein är en av Rysslands mest kända poeter och introducerades på allvar i Sverige 2001 med samlingen "Tiden går", dikter skrivna på kartotekskort från ett bibliotek. Den här gången är det författarens samtidskommenterande essäer som har översatts till svenska av Johan Öberg. Kulturnytt har träffat Lev Rubinstein i Moskva.

- Jag har skrivit den här sortens samhällspolitiska texter till och ifrån, men på senare år har det blivit oftare eftersom det är sådana tider nu, säger 68-årige Lev Rubinstein. Texterna i boken "Ryska dagsedlar" är det svenska förlagets urval av Rubinsteins essäer som publiceras på en rysk nätsajt. De flesta är skrivna under det senaste dryga året, en turbulent period där Ryssland hamnat på kollisionskurs med stora delar av omvärlden. Lev Rubinstein är i sin tur ofta på kollisionskurs med den ryska politiska ledningen och har på senare år varit en de författare som talat på regimkritiska demonstrationer i Moskva.

Om grundtemat i "Ryska dagsedlar" är frihet så är ett återkommande sidotema språket. Med rötterna i experimentell poesi på 70- och 80-talet vänder och vrider Rubinstein på det moderna politiska språket och angriper det han uppfattar som propaganda. - Ryska myndigheter använder språket som ett redskap för förtryck, säger Lev Rubinstein.

- De använder inte orden för att kommunicera utan som slagträn som de dunkar i huvudet på människor, säger Lev Rubinstein om Rysslands politiska ledning. Redan på 1990-talet började han publicera sina väldigt fritt komponerade essäer utifrån tidsaktuella ämnen och på ryska har det hunnit bli en rad samlingsvolymer. Men på senare tid har Rubinstein börjat skriva direkt på sin Facebook-sida och nästa bok blir förmodligen en samling med de inläggen.

I de texter som nu ges ut på svenska är Rysslands förhållande till grannlandet Ukraina en ständigt närvarande fråga. På grund av sin uttalade kritik mot annekteringen av Krim och den ryska krigföringen i östra Ukraina löper Rubinstein hela tiden risken att stämplas som landsförrädare i den nuvarande officiella politiska retoriken i Ryssland. - Men det är omöjligt, ler han. Jag kan inte förråda dem eftersom jag aldrig lovat dem att vara lojal.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se

Hör mer av Rubinstein i Kulturradions nya serie "Var slutar friheten?", fem program om yttre och inre frihet i en tid av hot, självcensur och otrygghet, med start måndagen 20 april.