Dagens gäst

Susanna Alakoski: Hur många anhöriga ska det då inte finnas?

19 min

Susanna Alakoskis romaner, bland annat "Svinalängorna" om att växa upp i fattigdom har fångat hundratusentals läsare och även blivit film och teater. Nu har hon ännu tydligare riktat in sig på de som ofta står vid sidan av det som händer men som påverkas djupt, de anhöriga till missbrukare.

Lyssna på Lasses intervju med dagens gäst Susanna Alakoski som bland annat berättar om nya boken "April i Anhörighetssverige".

– Efter boken mådde jag dåligt, deppig och jag mådde fysiskt dåligt men samtidigt ville jag verkligen skriva boken, berättar Susanna. I hela mitt liv har jag visat upp mitt halva jag och den andra halvan har varit en tystnad som handlat om sorg. Jag hade många kompisar när jag var ung som hade föräldrar som krökade men vi talade aldrig om det.

Varför var det så?

– Det var skamligt. Det här pratar vi inte om. I takt med att man ändå säger att alkoholism är en sjukdom har det blivit lite enklare att tala om.

Susanna har själv vuxit upp med missbruk i den nära familjen men hela boken bygger inte på hennes iakttagelser. Det är flera som bidragit med sina bilder.

– Det har varit dagisfröknar, grannar, arbetskamrater. De berättar om farsan som hoppat framför tåget, om mammor som tagit livet av sig, syskon som omkommit i missbruk. Hur kan vi inte tala om hur det är att vara anhörig till de förlusterna?

Känns det som att du förlorat delar av ditt liv?

– Ja, det gör det. Jag har varit oerhört ledsen och jag har varit ensam. Jag har förlorat människor som jag älskade så oerhört men de försvann på grund av berusning, berättar Susanna. Det är ett högt pris för oss anhöriga.

Lyssna på hela intervjun här. Susanna Alakoski berättar också om fördelar med sina egna erfarenheter, inte annat att verkligen se värdet av sin egen familj. Och inte minst vad han anser är mest till hjälp för anhöriga som missbrukar.