Örebros planer på personalfest får kritik

1:42 min

All personal i Örebro kommun ska få gå på en stor personalfest igen. Det är politikerna som vill ge de anställda en fest med anledning av att stan fyller 750 år. Men det finns olika synpunkter på om det är ett bra sätt att satsa på personalen.

Men Lena Baastad som är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande tycker ändå det är dags för en fest.

– Vi planerar ju för en rad olika festliga aktiveter när Örebro fyller 750 år, och då tycker vi som arbetsgivare att det är självklart att personalen ska uppmärksammas och uppskattas, menar Lena Baastad, S.

Stor fest

Örebro kommun har runt 11 000 anställda, så man får ta festen i omgångar, tanken är att det ska bli mat och uppträdanden och summan som avsatts är 4,2 miljoner kronor, festen ska också ses som julklapp, menar Lena Baastad.

– Jag tror inte att man känner att man är allt för bortskämd med uppskattning som anställd.

Ris och ros

Förra gång det var stor personalfest i Örebro, i slutet av 2012, så var det en tuffare ekonomisk situation och då var det vissa grupper som bojkottade festen. I personalgruppen finns det den här gången också olika inställning till festade, Jan Andersson, lokala ordförande för fackförbundet Vision tycker det är en utmärkt idé med en fest för att visa personalen uppskattning. Men Per Boström som är ordförande för Lärarnas Riksförbund i Örebro tycker inte heller i år att det är en bra idé med en stor personalfest.

– Vi tycker att skatterna ska användas till att satsa på skolorna, verksamheterna och att höja lönerna.

Per Borström tycker inte att en personalfest är det bästa sättet för Örebro kommun att premiera medarbetare.

– Den uppskattningen vi väntar oss att få är lönen, och det är den uppskattningen vi förväntat oss att få under avtalsperioden och vi inte har sett att vi har fått, menar Per Boström, Lärarnas Riksförbund.