Snusluktsförbudet kan skrotas

3:04 min

Socialdemokraterna tänker inte stå bakom förslaget om ett förbud mot snuslukt inom Uppsala läns landsting. Nu tvekar även Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets Sören Bergqvist har sagt att han räknade med att förbudet mot snuslukt skulle genomföras före sommaren. Men socialdemokratiska landstingsrådet Vivianne Macdisi säger att hennes parti under dagen har kommit fram till att inte stödja förslaget.

– Vi har haft en diskussion och det är uppenbart att vi inte är beredda att stå bakom den nuvarande formuleringen eftersom det landat fel.

Under den handläggning som varit hittills har ingen från den rödgröna sidan haft några invändningar. Varför reagerar ni nu?

– Det är beklagligt att vi inte sett det här tidigare. Vi tycker att det här har fått proportioner som är överväldigande. Vi framstår nästan pajasliknande och jag beklagar verkligen det.

Förslaget om att utöka det tobaksförbud som i dag råder inom Uppsala läns landsting med ett förbud också mot snuslukt har beretts under våren inom landstinget. Då förslaget var uppe i landstingsstyrelsens personalutskott var de rödgröna ense om att gå vidare med förslaget, och tanken var att ett beslut skulle klubbas igenom i landstingsfullmäktige före sommaren.

Men efter den uppmärksamhet som förslaget nu fått så beslutade Socialdemokraterna alltså i dag att partiet inte vill stödja det i nuvarande tappning. Därmed finns det inte längre en majoritet för att införa förbudet mot snuslukt. Och Vänsterpartiets landstingsråd Sören Bergqvist, som i intervjuer bestämt deklarerat att förbudet mot snuslukt skulle införas, fick i dag också kritik av sin egen partiledare Jonas Sjöstedt.

– Landstingen har stora problem och utmaningar att ta tag i. Det här är inte en sådan utmaning som jag tycker man ska fokusera på. Politiker kan inte lägga sig i allt, och inte styra allt. Det skulle bli ett outhärdligt samhälle, säger Jonas Sjöstedt (V).

Att det finns viktigare frågor håller landstingsrådet Sören Bergqvist med om.

– Det håller jag fullständigt med om. Men jag tycker ändå patientperspektivet är värt att fundera på. Någon måste ta patientens perspektiv, och fundera på patientens situation, säger han.

Något snusluktsförbud ser det nu inte ut att bli. Det är också Sören Bergqvist inne på efter en turbulent dag i landstingspolitiken.

– Nej, vi har sagt att vi måste se över formuleringen på den här punkten.