Bilfri vecka i Huddinge ska ge bättre skolmiljö och hälsa

1:00 min

Från och med imorgon, måndag och en vecka framåt är det bilfri vecka i Huddinge. Då uppmanas alla föräldrar i kommunen att låta barnen cykla gå eller åka kollektiv till skolorna istället för att bli skjutsade i bil.

– Det här är tredje året vi gör det här och på skolorna märker man att det blir färre bilar vid skolorna när man har en bilfri vecka och sedan följer vi upp det här med olika aktiviteter under året så man hela tiden uppmuntrar att ändra beteende så man går och cyklar i större utsträckning, säger Jessica Elmgren som är projektledare för hållbara resor i Huddinge kommun.

Imorgon, måndag, startar Huddinge kommuns bilfria vecka. Då uppmuntras alla föräldrar till barn som går i grundskolan i kommunen att inte skjutsa sina barn till skolan. Istället ska barnen åka cykel, kollektivt eller gå till skolan. Enligt kommunen finns det flera fördelar med att barnen går eller cyklar till skolan bland annat får barnen träna på som att vistas i trafiken. Om fler går eller cyklar bidrar det till en bättre och säkrare trafikmiljö kring skolan, säger Jessica Elmgren.

– Man ser också positiva effekter hos barn som rör på sig på morgonen, att de har lättare att sitta still och att de kan koncentrera sig bättre i skolan, för det finns många positiva effekter av att gå och cykla, säger Jessica Elmgren.

Fotnot: Vi har beslutat stänga kommenteringen för denna nyhet eftersom de inlägg som gjorts inte följt våra regler, dvs kommentarerna ska röra ämnet för artikeln.