Turistbolag befarar boendebrist i Dalsland i sommar

1:53 min

Den viktiga turistsäsongen närmar sig Dalsland med stormsteg. Risken är att det inte finns husrum för alla turister som man hoppas ska komma på besök. Anledningen är att företagarna hittat en intäkt året runt – asylplatser.

Turist i Dalsland AB räknar med att minst trehundra övernattningsplatser kommer fattas under högsäsongen och anledningen är att hotell och vandrarhem har hittat en inkomstkälla som kan ge intäkter året runt.

Det är lunchtid på Kroppefjälls hotell- och spaanläggning utanför Mellerud och trots att det bara är torsdag och fortfarande några månader kvar till högsäsong, så är matsalen nästan full. Men det är inte konferensbesökare och friluftsturister som köar till lunchbuffén.

Precis som många andra hotell- och konferensföretagare på glesbygden har Kroppefjäll haft alldeles för lite att göra under lågsäsong. Därför var kontraktet med Migrationsverket på 198 platser för asylsökande välkommet för ägaren Mikael Olsson.

– Det var räddningen för oss. Vi fick inte ihop det ekonomiskt som det var. Asylbeonde var ett av alternativen som till slut blev verklighet.

Men den nyvunna ekonomiska tryggheten året runt för hotellägare kan slå mot turismen. Johan Abenius, dv på Dalsland Turist AB i Bengtsfors, uppskattar att det saknas ungefär 300 övernattningsplatser nu när högsäsongen närmar sig.

– Vi hade redan tidigare begränsad boende kapacitet i Dalsland. Det ligger ett stort värde i varje övernattning. Vi kan få tacka nej till bussgrupper för att man inte hittar boende helt enkelt.