Malmö

Vuxen dockteater om Arbetsförmedlingen

9:15 min

Sveriges första dockteater för vuxna har nu startat i Malmö. Den 27:e april har pjäsen "Funktionell dumhet" premiär, en dokumentär om det absurda kring Arbetsförmedlingen.

– Jag är inspirerad av en stumfilms dokumentär från 1918 som har helt fantastiska dockor. Jag har jobbat med att försöka få pappern ska bli så verklig som möjligt, säger Erik Holmström, dockmakare och regissör.

Hur började ni med dockteater?

– Erik frågade mig när vi jobbade ihop med SCUM-manifestet och jag skulle kunna vara med. Och då var jag tveksam för jag tänkte att vi skulle gå omkring i mim-dräkter och vara lite diskreta. Då sa han att "Nej, nej. Ni skådespelare ska klampa omkring med dockorna." Då fick jag en bild framför mig som var så vacker att jag tackade ja, säger Andrea Edwards som spelar en av rollerna.

Vad kan man göra med dockor som man inte kan göra inom vanlig teater?

– När vi låter dockorna säga texten blir det någon slags distansieringseffekt och då får man tag på det absurda i verkligheten som man också försöker skildra. säger Nils Dernevik, en annan skådespelare i pjäsen. 

Föreställningen "Funktionell dumhet" är baserad på sociologen och arbetskritikern Roland Paulsens reportagebok "Vi bara lyder - en berättelse om arbetsförmedlingen".